Екатерина Захариева: Нека се борим с радикализацията чрез образование

  • 11 юли 2017 15:39

  • 1828
  • 3
Екатерина Захариева: Нека се борим с радикализацията чрез образование
© Булфото (архив)

„Образованието и възпитанието в толерантност е една от най-важните стъпки за борба с радикализацията при младите хора. Това може да стане с помощта на гражданското общество, което да създаде атмосфера на доверие и диалог в различните социални групи - нещо, което никое правителство не може да постигне само.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към първите дипломати на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се събраха на неформална среща в австрийското градче Мауербах. Захариева направи изказване по време на кръглата маса на тема „Превенция на екстремизма и радикализацията, водещи до тероризъм”.

В обръщението Захариева, благодари за Австрийското председателство на ОССЕ и нейния колега Себастиан Курц, че са повдигнали тази важна тема, и отчете отличното сътрудничество между органите на реда и граничните власти на страните-членки на организацията. Тя подчерта колко е важно да продължат полевите мисии на ОССЕ на Балканите и в Черноморския регион - в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Черна гора, Република Македония, Молдова, Украйна и Армения.

Първият ни дипломат изтъкна и че в борбата с радикализацията трябва да има различен подход към мъжете, жените, момчетата и момичетата. „Жените имат особено важна роля при превенцията и в борбата с екстремизма, прерастващ в тероризъм. Въвличането им в образованието и работата с местните общности е важна стъпка”, каза Захариева. В противен случай жените може да се окажат силно оръжие в ръцете на терористите – и като извършители, и като помагачи.

Българският вицепремиер заяви, че в региона на Западните Балкани формалното и неформалното образование трябва да бъде използвано ефективно за насърчаване на интеграцията, толерантността и плурализма от най-ранните детски години. Тези усилия са немислими без помощта на медиите, както и чрез насърчаването на рисковите и маргинализирани групи да бъдат икономически и политически активни, каза още Захариева.

По време на пленарната сесия на форума в Мауербах българският вицепремиер изтъкна, че механизмите за сътрудничество в сферата на сигурността, с които ОССЕ разполага, са поставени в риск поради намаляващото доверие. Кризата в Украйна и другите конфликти в географския обхват на ОССЕ продължават да са силно предизвикателство за европейската сигурност и сега е важно повече от всякога да се опираме на принципите на ОССЕ за териториален интегритет, прозрачност и въздържане от насилие, добави Захариева.

Вицепремиерът приветства и усилията за постигане на консенсус по избора на нов генерален секретар на ОССЕ, както и на ръководители на трите независими институции към организацията - директор на Бюрото за демократични избори и права на човека, Представител по свободата на медиите и Върховен комисар по националните малцинства, съобщиха от външното ни министерство.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1828 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.07.17 | 09:14

3
В ФРАНЦИЯ ГИ ОБРАЗОВАТ ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ НАЗАД И ДЕЦАТА ИМ ПАК СЕ РАДИКАЛИЗИРАТ.
Бай Манаф

2017.07.11 | 19:53

2
Ела мене да образоваш сексуално.

2017.07.11 | 19:52

1
ТАМ МНОГИ ЛИ И СЕ СМЯХА?

Добави коментар

Водещи новини