Свършва ли питейната вода в света?

  • 11 юли 2017 12:45

  • 3066
  • 1
Свършва ли питейната вода в света?
©

Следващия път, когато отваряте кенче с безалкохолно, помислете откъде е дошла водата, която съдържа. Индийски кен с Coca-Cola съдържа обработена дъждовна вода, докато този в Малдивите може да включва морска вода.

Причината, поради която течността идва от толкова различни източници, е проста: има глобална криза на питейната вода. При положение че 70% от повърхността на Земята е покрита с вода и този обем е константен (1.386.000.000 кв. км.), как е възможно да има недостиг на вода?

Натиск и търсене

97.5% е морска вода, която не е годна за консумация от хората и както населението, така и температурите растат непрекъснато. Според прогнозите световното търсене на вода ще нарасне с 55% между 2000 и 2050 г.

Растежът до голяма степен е стимулиран от земеделието, което дава 70% от световното потребление на сладка вода. А производството на храни се очаква да нарасне с 60% до 2035 г., за да бъдат задоволени нуждите на населението.

Също така се смята, че извличането на вода за енергийни цели, използвана от електроцентралите, ще нарасне с над 20%. В същото време изследване на НАСА установи, че много от източниците на сладка вода в света пресъхват по-бързо, отколкото се възстановяват.

От 37-те основни водоизточници в света 21 намаляват – от Индия и Китай до САЩ и Франция. Река Ганг се свива с 6.31 сантиметра всяка година заради населението и търсенето на вода.

Джей Фамилиети, експерт по водата на НАСА, предупреждава, че равнището на подземните води намалява в целия свят. „Няма безкраен източник на вода“, казва той.

Мексико и Калифорния

Град Мексико, построен върху древно езеро, потъва в някои области със скорост от 22.85 см на година. Тъй като градът се възползва от подземните си води, ефектът е като да пиете млечен шейк.

Мексиканската столица внася 40% от течността и Рамон Агире Диас, директор на Напоителни системи в Мексико, обвинява за ситуацията „по-интензивните дъждове, причиняващи повече наводнения, но също и по-дълги суши“.

Нещо подобно се случва в Калифорния. От 2011 до 2016 г. американският щат преживя най-голямата си суша от 1200 години. Основните му водни ресурси намаляват с комбиниран ритъм от 19 милиарда литра на година и около 1900 кладенеца пресъхнаха.

След това, в първите три месеца на 2017 г., паднаха проливни дъждове с около 228% над нормалното равнище заради климатичните промени, отбелязват учените. Но дори когато сушата приключи толкова зрелищно като тази в Калифорния, подземните води няма да се възстановят изневиделица.

Според Фамилиети, в Калифорния са необходими четири години дъждове над средното равнище, за да се случи това. Но дори тогава „Калифорния ще продължи да губи вода, щатът просто няма достатъчно вода, за да направи всички неща, които иска да направи“.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
3066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.08.25 | 06:26

1
Цървули!!!Спокойно!!!Крупник е Световен Воден Център,с най-големите запаси от питейна вода в Света!!!Под Великият Крупнишки Рид,на дълбочина 3-5 км. има Океан от питейна вода!!!Ще снабдяваме цяла България и ще изнасяме за Европа и Америка!!!

Добави коментар

Водещи новини