Емил Радев: Необходима е бърза реформа на Дъблинския регламент

  • 11 юли 2017 12:37

  • 3343
  • 5
Емил Радев: Необходима е бърза реформа на Дъблинския регламент
© ГЕРБ

По време на представянето на приоритетите на естонското председателство на Съвета на ЕС пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, българският евродепутат от ЕНП - ГЕРБ Емил Радев настоя за бърза реформа на т. нар. регламент Дъблин, който определя отговорната държава за кандидатите за убежище.

Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той припомни, че от много време в ЕС се говори за необходимостта от промяна на европейското законодателство за убежище и особено на системата на прием на кандидати за убежище в Европейския съюз. „Ситуацията в Италия в момента препотвърждава необходимостта от предприемането на бързи и дългосрочни мерки в подкрепа на държавите по външните граници на ЕС“, коментира Емил Радев. Според евродепутата, чрез бърза реформа на регламента Дъблин държавите-членки, които са най-засегнати от миграционните потоци, ще получат увереност, че техните европейски партньори наистина проявяват солидарност. Това е особено важно за страните по външните граници на ЕС като Гърция, Италия и България, които са подложени на миграционен натиск единствено заради географското си положение.

Емил Радев настоя промяната на европейското законодателство да бъде придружена с подобряване на процедурите по връщане на икономически мигранти и на хора, които нямат основание да останат на европейска територия, в държавите им на произход или транзит. В този контекст той приветства дадената от естонското председателство заявка в тази насока и изрази надежда сроковете между отказ на убежище и ефективното връщане да бъдат съкратени.

По време на заседанието присъстваше и българският министър на вътрешните работи Валентин Радев, придружен от делегация от МВР, с цел подготовка на предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС от януари 2018 г. Освен това той проведе редица срещи в Европейския парламент, представяйки приоритетите на Председателството, с основни докладчици по ключови за България досиета, чиито преговори ще се водят по време на първите шест месеца на 2018г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3343 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
свинята

2017.07.19 | 10:27

5
от ГРОБ. ВСИЧКИ ЕДНАКВО ОХРАНЕНИ НА ФОНА НА НАЙ БЕДНАТА ТЕРИТОРИЯ.

2017.07.11 | 21:50

2
Ми то пък ти си педал, но какво да се прави - търпим те !

2017.07.12 | 10:32

4
Незаконните мигранти нямат нужда от убежище. Първо върнете тях у дома им.
У

2017.07.11 | 21:49

1
ТИМ-аджийче мазно как си евродепутат???

2017.07.11 | 21:52

3
Да има някой осъден от ТИМ?

Добави коментар

Водещи новини