Дадоха 48 часа за доказателство, че експерименталната терапия може да помогне на Чарли Гард

  • 10 юли 2017 21:16

  • 27851
  • 0
Дадоха 48 часа за доказателство, че експерименталната терапия може да помогне на Чарли Гард
© Gettyimages

Съдът в Лондон даде срок от 48 часа на родителите на смъртно болното 11-месечно момченце Чарли Гард, за да представят доказателства, че новата предлагана терапия, която им е била обещана, е способна да помогне на детето. Съдията обяви това решение след като майката призова съдиите да позволят на детето, намиращо се в терминален стадий на болестта, да получи експерименталното лечение, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бебето страда от синдром на митохондриално изтощение на ДНК, което води до атрофия на мускулната тъкан, поразяваща както мускулите, така и главния мозък, и детето не може да диша самостоятелно.

Съдията заяви, че би бил радостен, ако представените доказателства бъдат достатъчно убедителни, за да може той да преразгледа собственото си решение, прието през април т.г.

Съдия Франсиз обаче реши, че трябва да бъдат изключени животоподдържащите системи и да се позволи на детето спокойно да умре. По-късно това решение бе подкрепено от всички инстанции, в които родителите на Чарли се опитаха да го оспорят, включително и от Европейския съд по правата на човека.

Болницата, в която се лекува бебето - "Грейт Ормънд стрийт" в Лондон - поиска съдът да вземе решение, отчитайки нови данни за потенциално лечение на болестта на Чарли Гард, получени от лекари от детската болница на Ватикана и друга болница в чужбина. Както Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, така и президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския привлякоха международно внимание към случая. Болници в Рим и в САЩ предложиха да предоставят експерименталното лечение на Чарли Гард, а петиция в подкрепа на правото му на лечение събра около 350 000 подписа. Над 1,3 милиона лири (1,7 милиона долара) бяха събрани онлайн за лечението му.

Новото разглеждане на случая в лондонския съд може да позволи на Чарли Гард да получи експериментално лечение за болестта си във Великобритания или в чужбина. Майката на детето, Кони Йейтс, заяви пред телевизия Скай нюз, че иска съдиите да се вслушат в експерти по неговото заболяване, според които лечението може да помогне. Седем чуждестранни специалисти са й казали, че може да има шанс до 10 на сто лечението да помогне на сина й.

Днешното заседание премина на фона на шумни протестни акции в подкрепа на родителите на детето пред сградата на съда.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
27851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини