За болниците в тежко финансово състояние ще бъдат направени оздравителни планове

  • 10 юли 2017 18:31

  • 5359
  • 0
За болниците в тежко финансово състояние ще бъдат направени оздравителни планове
© МЗ

Едва три болници в страната с държавна и общинска собственост са в добро икономическо състояние. Лечебните заведения, които нямат натрупани финансови загуби от минали години, са столичната болница „Св. Иван Рилски”, областната болница в Монтана, както и плевенската болница „Д-р Георги Странски”. Това показва доклад на здравния министър проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г., изпратен до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Даридкова.

Най-големият дял сред задълженията на болниците, който е в размер на 120 млн. лв., се пада за лекарства.

Общо задълженията на държавни и общински болници са в размер на над 509 млн лв., като 417 млн. дължат държавните, а малко над 91 млн. – общинските лечебни заведения. В размер на почти 200 млн. лв. пък са просрочените задължения, като за последната година те са нараснали с 12 млн. лв. 22 пък са болниците, които са в относително стабилно финансово състояние, но отчитат отрицателен финансов резултат. Останалите търговски дружества следва да бъдат подложени на мониторинг по отношение на финансовата си дисциплина, се посочва в доклада.

В него се изтъква още, че разликата в средния разход за лечението на пациент в университетска, областна или градска болница, надхвърля 450 лева. Любопитно е, че средният разход на преминал болен в областна болница е 872 лв., то същият в университетско или градско многопрофилно лечебно заведение надхвърля 1300 лева.

Министър Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. подчерта, че за болниците в тежко финансово състояние ще бъдат направени оздравителни планове, а там, където бъдат установени нарушения, ще се сезира прокуратурата и ще се предприемат смени в ръководствата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини