Общото събрание на ООН прие първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия

  • 07 юли 2017 21:47

  • 2013
  • 1
Общото събрание на ООН прие първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия
© gettyimages (архив)

Общото събрание на ООН прие днес първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия, предадоха световните агенции.

Всички ядрени сили обаче бойкотираха гласуването, което поставя под въпрос доколко ефективно ще бъде споразумението, ако влезе в сила. Споразумението предвижда пълна забрана на производството, изпитването, придобиването и трансфера на ядрени оръжия, както и заплахата за използване на такива. Договорът бе приет почти единодушно със 122 гласа "за" при само един "против" (Холандия) и "въздържал се" (Сингапур).

Общо 129 от 193-те страни членки на ООН участваха в конференцията, на която бе съставен текстът на споразумението. Договорът ще бъде открит за подписване през септември и ще влезе в сила, когато бъде ратифициран от 50 държави. Всички девет ядрени сили - доказани (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Индия и Пакистан) или предполагаеми (Израел и Северна Корея) - обаче бойкотираха конференцията, на която бе изготвено споразумението. Това вече поставя под сериозно съмнение неговия ефект.

При това конференцията бе бойкотирана от единствената страна, понесла ядрена атака на своя територия - Япония, както и от повечето държави от НАТО. Според противниците на договора той само ще даде фалшиви надежди и де факто ще отслаби режима на контрол върху разпространението на ядрените оръжия.

Вместо това Съединените щати и другите официални ядрени сили се обявяват за потвърждаване и засилване на датиращия отпреди близо половин век Договор за неразпространение на ядрените оръжия - крайгълния камък на досегашните усилия за предотвратяване на разпространението на ядрените оръжия.

Последвайте канала на

БТА
2013 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.23 | 17:35

1
И КВО ,КОЙТО СИ ИМА ПИШКА ,ЩЕ Я ВАДИ И ЩЕ СИ Я ПОКАЗВА ,КОЙТО ИМА ДУПЕ И ТОЙ ПЕДАЛА ЩЕ ГО ПОКАЗВА И ПОЛЗВА ..А ТИЯ МАЛКИТЕ КАТО БЪЛГАРИЯ ,КОИТО НЯМАТ ПИШКА ,А ДУПЕТО ИМ Е ВЕЧЕ РАЗШЛЬОКАНО ...КАТО НА БОКО ...АМИ ТЕ ?

Добави коментар

Водещи новини