Сладкото изкушение, което помага на сърцето

  • 07 юли 2017 09:25

  • 14407
  • 0
Сладкото изкушение, което помага на сърцето
© Pixabay

На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през 16 век, независимо, че неговото използване като храна и лекарство.

Шоколадът е сладко изкушение. Посягаме към него след вечеря, когато ни е тъжно или просто, защото не можем да му устоим. Той е истински антиоксидант. В шоколада се съдържат голямо количество физиологично активни вещества, включително теобромин и кофеин. Те стимулират сърдечносъдовата и нервната системи.

История

Между 250 – 900 г. сл. Хр. маите правили специална напитка от какао, вода, семена от чушка и царевичен прах. Тя имала важна роля както в храненето им, така и в ритуалния и социалния живот на племето. Те са първите, които откриват какаовото дърво, като го пренасят от гората в населените места. Специално право да я консумират имали жреци, войни и търговци. Останалите жители ѝ се наслаждавали само при специален повод.

Първият, който носи непознатото растение на Стария континет през 16 век, е Колумб. Но заслугата за всеобщата любов към шоколада е на испанския мореплавател Ернан Кортес. Той експериментира с напитката на маите, като добавя тръстикова захар и разнообразни подправки, за да направи вкуса ѝ по-привлекателен.

Какаовото дърво може да има над 50 000 цвята годишно, но тъй като те не притежават аромат и вкус, са непривлекателни за насекомите. Поради тази причина само един от хиляда цвята успява да се превърне в плод. В зависимост от вида какао, са му нужни от 4 до 8 месеца, за да узрее. Заради трудното опрашване, годишният добив от едно дърво не превишава десет килограма. Много важна роля за уникалния му вкус играе печенето. След него зърната се начукват и смилат, докато се превърнат в паста. След това започва процесът по затопляне и охлаждане на сметта. Той може да продължи до една седмица, за да се постигне по-високо качество на шоколада.

Какаото се определя като суперхрана.

Черният шоколад е прекрасен източник на антиоксиданти. Доказано е, че сладкото удоволствие съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите. Това се дължи на голямото количество какао в него. Черният шоколад е богат на т.нар. флавоноиди. Те са най-широко познати заради действието си като антиоксиданти.

Докато млечният и белият шоколади имат повече захар, мляко и мазнини без толкова флавоноиди. Най-полезен е шоколадът със 70% какао.

Ползи за здравето

Шоколадът помага на сърцето. Вече има категорични доказателства, че няколко парченца шоколад намаляват кръвното налягане. Високото съдържание на какао пък предпазва от образуването на тромбоцити в кръвта, които допринасят за сърдечно-съдови заболявания. Проучвания са показали, че хората, които консумират черен шоколад през ден или няколко пъти седмично не се оплакват от сърдечни проблеми. Учените съветват да се хапва малко, но на често, за да не се отразява негативно върху теглото.

Намалява холестерола. Има проучвания, които доказват, че ако ежедневно си позволявате от сладкото удоволствие нивото на лошия холестерол в кръвта ви ще се намали с 10%.

Грижи се за мозъка. Черното изкушение е богато на кофеин. Едно блокче млечен шоколад от 40 гр съдържа 10 мг кофеин, а натурален черен шоколад – 28 мг. Ето защо, ако си позволите шоколад на закуска ще се почувствате свежи и ободрени през целия ден.

Повишава настроението. Това е така, защото шоколадът предизвиква отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Колкото повече шоколад ядете, толкова по-радостни се чувствате.

Митове

Предизвиква акне. Това не е вярно. Проучванията показват, че хапването на шоколад не може да предизвика кожни проблеми като атопичен дерматит или акне. Пъпките и раздразнената кожа са резултат на съвсем други причини.

Шоколадът пристрастява. И това не е вярно. За разлика от цигарите човек не може да се пристрасти към сладкото удоволствие. Да хапвате шоколад след вечеря е навик, от който трудно може да се откажете. Вече има „шоколадохолици“, които търсят професионална помощ, за да се справят с навика си да хапват шоколад.

Минуси

Шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да предизвика главоболие. Към вредните съставки на шоколада следва да се отнесе танинът. Той може да предизвика главоболие у хора с вече стеснени в резултат на отлагания кръвоносни съдове, а употребата на шоколад пред сън може да доведе до безсъние и несвоевременна бодрост.

Една особеност – тъй като всички изброени положителни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна, избирайте варианти с максимално съдържание на какао. Такъв е горещия шоколад, в който количеството какао следва да е поне 70%.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини