Четирите арабски държави с нови мерки срещу Катар

  • 07 юли 2017 07:20

  • 5114
  • 0
Четирите арабски държави с нови мерки срещу Катар
© gettyimages (архив)

Четирите арабски държави, наложили бойкот на Катар, заявиха, че отказът на Доха да приеме техните искания доказва връзките му с терористични групи и че ще предприемат нови мерки срещу страната, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс и АФП.

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн публикуваха съвместно изявление, цитирано от държавните медии. В него те заявяват, че първоначалният им списък от 13 искания вече е невалиден и обещават да предприемат нови политически, икономически правни стъпки срещу Катар. Катарското правителство саботира дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта и отказът му показва, че продължава да вреди на сигурността и стабилността в региона, заявяват четирите страни. Те подчертават, че всички мерки ще бъдат насочени срещу катарското правителство, а не срещу народа на Катар. Не се уточнява какво ще включват тези мерки. Сред исканията беше прекратяване на катарската подкрепа за "Мюсюлмански братя", затваряне на панарабската телевизия "Ал Джазира", затваряне на турската военна база в Доха и ограничаване на връзките с Иран, припомня Ройтерс.

Американското правителство иска да избегне въвличането си в дипломатическата криза в Персийския залив и смята, че тя трябва да бъде разрешена от страните от региона, заяви пред медиите високопоставена сътрудничка на Държавния департамент на САЩ, цитирана от ТАСС. "Ако в някакъв момент се наложи да се намесим и да окажем помощ - при условие, че страните в спора искат това - не мога да си представя да откажем", добави тя и уточни, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън продължава телефонните контакти с арабски колеги, целящи да помогнат за преодоляване на ситуацията. "Всички те трябва да са готови да водят преговори", подчерта тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини