В ход е обновяването на манастира „Св. пророк Илия“

  • 06 юли 2017 16:55

  • 1283
  • 0
В ход е обновяването на манастира  „Св. пророк Илия“
©

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева посети манастира „Св. пророк Илия“, за да направи оглед докъде е стигнал проектът за ремонт, реставрация и подобряване на околното му пространство.

Основна задача на проекта е да предложи мерки, необходими за ремонт и реставрация на сградата на църквата, монашеското крило с магерницата, оградата на имота, подобряване на околното пространство и вертикална планировка, като водещ е принципът за възстановяване и запазване на храма.

Представител на фирмата изпълнител запозна градоначалника с подробна информация относно извършените и предстоящите дейности, проблемите, с които са се сблъскали и с част от специфичните детайли по проекта. Д-р Бояджиева обеща пълно съдействие от общинската администрация. Тя каза още, че манастирът е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, а с настоящия проект се цели неговото възстановяване, чрез което да се запази автентичният му облик и дух. 

Строителството на манастира може да се отнесе към XII – XIIIв., преди падането на България под турско робство. Най-ранният документ в храма е от 1600 година от йеромонах Василий (живял и работил там). В него са съхранени сборници от XVI век с молитви, поучения, летописи, няколко интересни икони и др. През 1799г. Софроний Врачански на два пъти намира в него закрила от кърджалийските нашествия. През 1801 година, когато кърджалиите изпепеляват град Тетевен, светинята оцелява по чудо. Предание разказва, че цар Иван Шишман е дарил дървен кръст обкован със сребро и с изобразени на него евангелски сцени.

Уникалността на манастира се състои във факта, че разваленият контракт по неговото последно изписване, дава възможност да се видят отделните етапи на стенописване - факт, който не може да се срещне нито в България, нито на Балканите, че дори и в Европа.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини