Очакваме над 5 млн. тона зърно с добро качество

  • 06 юли 2017 13:25

  • 3499
  • 1
Очакваме над 5 млн. тона зърно с добро качество
© Булфото (архив)

В началото на жътвената кампания прогнозата е за много добра реколта от пшеница - над 5 млн.тона. Ако няма нови природни катаклизми, жътвата ще приключи в срок - до 14 - 20 дни. Това обяви пред журналисти след заседание на Консултативния съвет по зърното Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Пшеницата ще бъде с отлични хлебопекарни качества, посочи Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс на страната, смята министърът на земеделието Румен Порожанов.

В рамките на нотифицираната помощ от бюджета ще бъдат подпомогнати стопаните с компрометирана реколта. До момента са постъпили 251 заявления за 158 000 декара, обяви Порожанов.

Прибирането на ечемика почти приключва. Очаква се реколта над 700 000 тона, с което нуждите на страна ще бъдат задоволени. Ще има и за износ.

По-висока стартова цена на борсовия пазар за пшеницата - с около 7 - 8 долара над миналогодишната, предвиди Васил Симов, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3499 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.06 | 20:27

1
И хляба пак скъп ...

Добави коментар

Водещи новини