Ивелина Василева иска информация за смъртта на делфини, загинали от морбили

  • 06 юли 2017 09:06

  • 1511
  • 1
Ивелина Василева иска информация за смъртта на делфини, загинали от морбили
© ПП ГЕРБ

През пролетта на тази година стана ясно, че причина за смъртността на делфините, чиито тела бяха взети за аутопсия и изследвания от италиански учен, е заразно заболяване – морбили. Какви са подробностите от заключенията на специалистите и актуалната ситуация с намерените мъртви китоподобни по българския бряг на Черно море през тази година? Това пита, чрез парламентарен въпрос, председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва министъра на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Във въпроса е записано, че трите вида черноморски делфини – афала, муткур и обикновен делфин са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Съгласно законодателството е забранено тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, а вземането на намерени мъртви екземпляри е позволено само по процедура, утвърдена от компетентния орган.
Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва обръща внимание, че през последните няколко години се регистрира увеличаване на броя на откритите мъртви делфини по крайбрежието. Това предизвика сериозно притеснение сред обществото и поради липса на потвърдено научно мнение, бяха лансирани различни предполагаеми причини. От страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяха предприети редица инициативи, свързани с повишаване информираността за оказване на помощ на бедстващи китоподобни, както и с цел координиране на контрола и съгласуване на действията на всички органи, които имат отношение към проблема.

За да бъдат установени причините за увеличената смъртност, Министерството на околната среда и водите се ангажира да намери подходящи тела за изследване и организира аутопсията. По покана на МОСВ и по препоръка на АКОБАМС за целта беше ангажиран италиански учен от университета в Падуа. В резултат от взетите проби и последващи лабораторни анализи в Италия, през пролетта тази година стана ясно, че причина за смъртността на морските бозайници е заразно заболяване – морбили.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1511 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.17 | 23:15

1
ТОВА АКО НЕ Е ОТ КАНАЛИЗАЦИИТЕ,КЪДЕТО ЗАМАРСЯВАТ МОРЕТО.А КОЛКО ПАРИ СЕ УСВОИХА ЗА ПРИЧЕСТВАТЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини