Тунизиец прерязал гърлото на старица в Австрия, убил мъжа й с нож и бастун

  • 06 юли 2017 07:29

  • 9970
  • 1
Тунизиец прерязал гърлото на старица в Австрия, убил мъжа й с нож и бастун
© Getty Images/Guliver (архив)

"Радикализиран мюсюлманин" от Тунис е заподозрян за двойно убийство в Австрия, съобщи австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че страната е с повишена бдителност за заплахата от атентат, но досега се разминаваше с джихадисткото насилие.

Тунизиецът е бил арестуван за убийството на възрастна двойка в дома й в северния австрийски град Линц в петък. Двойното убийство явно има ислямистки подбуди и 54-годишният мъж, който отишъл още същия ден в полицията, за да направи самопризнания, очевидно е радикализиран мюсюлманин, каза Соботка на импровизирана пресконференция.

Тунизиецът прерязал гърлото на 85-годишна жена преди да убие 87-годишния й съпруг с удари с нож и бастун. След това той запалил къщата им.

Жестокото убийство бе отразено широко в австрийските медии, отбелязва Франс прес. Първоначално хипотезата, че извършителят е ислямист, не бе привилегирована, като разследващите смятаха, че той е бил воден от омраза към обществото и към крайнодясната Австрийска партия на свободата, с която според него възрастната двойка имала връзки.

Убиецът е познавал своите жертви, тъй като редовно им доставял стоки от своя магазин.

Австрия досега не е ставала сцена на джихадистки атентати, но в страната има относително голям ислямистки контингент. Според вътрешното министерство около 300 кандидати за джихад са отпътували от страната или са се опитали да го направят, за да отидат да се бият в Сирия и Ирак. 50 от тези хора са били арестувани по пътя, 40 са били убити, а 90 са се завърнали в Австрия. Повечето от тези ислямисти са от босненски или чеченски произход.

Няма индикации извършителят на двойното убийство в Линц да е искал да отиде да се бие в Сирия и Ирак.

Миналата година 36 човека бяха осъдени в Австрия за принадлежност към терористична организация, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.10 | 04:17

1
Ето това ни чака в Европа, затова ни набутаха всички тези мангусти..!!

Добави коментар

Водещи новини