Парламентът прие доклада за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите

  • 05 юли 2017 14:26

  • 1681
  • 7
Парламентът прие доклада за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите
© Novini.bg

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти парламентът прие Административния мониторингов доклад за 2016 г. на правителството, в който се отчита изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020 г./

"За" бяха 103-ма депутати, 66 - "против", 21 се въздържаха. От групите на БСП и ДПС гласуваха "против" и "въздържал се", депутатите на "Воля" се въздържаха.

Вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, който отговаря и за демографската политика на правителството, обяви: Заставам на 99 процента зад това, което казаха Георги Гьоков и Валери Жаблянов - БСП, Антон Тодоров /ГЕРБ/, Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа /Обединени патриоти/, всичко, което казахте, е вярно. Ценното от продължителния дебат в пленарната зала, според вицепремиера, е, че за пръв път НС разглежда толкова подробно такъв доклад, което, според него, е знак за сериозно отношение към интеграцията на ромите. Той подчерта, че готовност за решаване на въпроса има и правителството, и самият етнос.

Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 отговори и на коментари, че не е най-подходящият човек, който да се занимава с проблемите на етносите и с демографската политика у нас, като обяви, че лично е направил много за приобщаването на ромите.

В частен план беше внушено, че в мое лице може да се направи сравнението с лисицата, която трябва да пази курника, грешният човек, който да решава етническите проблеми, обясни той. И посочи, че в негови фирми има наети няколко десетки представители на циганския етнос, в НФСБ, на който е лидер, има немалко цигани, някои заемат и постове на председатели, секретари и координатори. В областта на спорта - европейският шампион по бокс Даниел Асенов е възпитаник на клуб, на който вицепремиерът е председател. За религията - аз и общински съветници на НФСБ изградихме храм в кв. "Победа", Бургас, изтъкна Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

В доклада на парламентарната социална комисия се посочва, че през 2016 г. е планирано 18 100 безработни от ромски произход, регистрирани в бюрата по труда в страната, да бъдат включени в дейности за повишаване пригодността за заетост и квалификацията, осигуряване на заетост и насърчаване на предприемаческата им култура.

Броят на обхванатите през 2016 г. по различните дейности в плана е 30 757, което е 170 на сто изпълнение на годишния план. От тях 17 978 са жени, 11 505 са младежи до 29 г., 6 184 - на възраст над 50 г., а 13 862 са продължително безработни.

Включените в дейности за повишаване на пригодността им за заетост и квалификация през годината са 11 334 души, при план 7 500.
В изпълнение на мярката за осигуряване на заетост на ромите през 2016 г. са включени в заетост на 19 380 души, което е 185 процента изпълнение на годишния план. През 2016 г. в обучение за стартиране и управление на собствен бизнес са включени 43 души.

Към 31 декември 2016 г. 92 ромски медиатори по Националната програма "Активиране на неактивни лица" са активирали и мотивирали за регистрация в бюрата по труда 11 946 неактивни и обезкуражени лица от ромския етнос, от които 2 795 души са намерили своята реализация.

С приемането на Националния план за изпълнение на европейската гаранция за младежта 2014-2020 г. се предвиждат конкретни мерки за интегриране на пазара на труда и обучение на младите хора. За тях се предвижда включване в заетост, учене или връщане в образователната система на всеки младеж до 24 г., в рамките на 4 месеца от оставането му без работа или напускане на формалната образователна система.

През 2016 г. 3 482 безработни младежи от ромски произход на възраст до 24 г. са включени в различни форми на обучение и заетост.
За отчетения период Агенцията по заетостта е организирала и провела 5 специализирани трудови борси, насочени към ромската общност.

Докладът за изпълнението на стратегията предизвика дискусия в пленарна зала.

Според Надя Жекова от "БСП за България" интеграцията се е провалила.Тя посочи, че над 90 процента от учениците, които през тази учебна година не са тръгнали на училище, са от ромската общност. Според Иво Христов стратегията за интеграция на ромите се занимава със следствието, а не с причината. Основната причина всъщност е свързана с икономическото включване, смята той.

Маноил Манев /ГЕРБ/ смята, че докладът изразява реалната ситуация в момента и може да помогне за вземането на решения. Според него не можем да говорим за интеграция на ромското население в България, когато не говорим за бързи и ефективни наказания при нарушаване на законите.

Хайри Садъков /ДПС/ посочи, че ефектите, които отчита докладът, са прекалено малки. За да бъде включена тази общност, една стратегия трябва да носи ефекти в дългосрочен план и реални ползи и трябва да променим начина на прилагането й, коментира той. ДПС подкрепя това да има стратегия за общността, но няма да подкрепи отчета за изпълнението й, защото фактите говорят, че резултатите не са добри, отбеляза Садъков.

Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа заяви, че "Обединените патриоти" ще подкрепят доклада. Той обаче отбеляза, че с констатации нещата не могат да се решат. Ние, патриотите, не разделяме българските граждани, за мен е странно да се говори за национална стратегия за интегриране на ромите, защо не на арменците например, каза Сидеров. Ние казваме ясно, че всички граждани на България са равноправни, не е коректно да отделяме част от тях, допълни той. Патриотичните партии сме били за България да бъде добре поставена, силна, с добра икономика, с еднакъв държавен подход за всички граждани, каза още Сидеров. Според него трябва да се изисква от всички граждани да спазват конституцията и законите. Ако нарушаваш закона,трябва да има санкции, това не е дискриминация, категоричен беше Сидеров, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1681 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.07.06 | 06:25

6
ВМЕСТО ИНТЕГРАЦИЯ НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ ДРЯНОВИЦА

2017.07.07 | 16:42

7
А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ,ДРЯНОВИЦАТА ДА ТИ Е ПЪХНАТ В ГЪЗА ,ПЕДАЛ СМОТАН..

2017.07.06 | 06:25

5
ЕЛА КУРВО МОДЕРАТОРСКА,ОТКОГА ТЕ ЧАКАМ.ДА НЕ СТАНЕ ТОВА ДА Е ПОСЛЕДНОТО ПЪТУВАНЕ НА МОДЕРАТОРСКАТА КУРВА.
hayabusa

2017.07.05 | 22:39

3
по добре е това,ще се и води за ускорен курс по интеграция :)
152

2017.07.05 | 23:16

4
Когато налъмите цъфнат, тогава и цигааните ще започнат да се интегрират. Вместо да увеличават заплати и пенсии, пълнят джобовете на цигаанските тартори и съответните им партийни покровители. ЛУДА РАБОТА, поръчана от евроантлантиците!

2017.07.05 | 21:43

2
не*адекватни еврогей глупости

2017.07.05 | 21:43

1
ЕДИНСТЕНАТА ИНТЕГРАЦИЯ БЕШЕ ПРИ БАЙ ТОШО И ЗА ПРИОБЩАВАНЕ И ЗА РАЗХЛАБВАНЕ ..ТОВА БЕШЕ ..Р.А.Б.О.Т.А И ЧОВЕШКО ЗАПЛАЩАНЕ ,ЩОТО СЕГАШНИТЕ ЧОРБАДЖИИ СА ЗА ГИЛОТИНАТА..ДРУГО МУ НЕ ТРЯБВА НА ЦИГАНИНА ,НА БЪЛГАРИНА ,НА ТУРЧИНА ...РАБОТА И ПАРИ...

Добави коментар

Водещи новини