Замърсената вода излага на риск здравето на милиард хора по света

  • 05 юли 2017 11:33

  • 3575
  • 0
Замърсената вода излага на риск здравето на милиард хора по света
© Pixabay

Непреработените отпадъчни води от градовете се използват за напояване на 50 % повече земеделски земи по света, отколкото се смяташе досега. Това излагат 885 милиона хора на риск от болести, сред които диария и холера, предаде Ройтерс.

Данните бяха оповестени от международна група учени в сп. "Енвайърментъл рисърч летърс". Изследването е първото по рода си, което използва дистанционно наблюдение и географски информационни системи (ГИС) за анализа на информацията.

Културите на почти 36 милиона хектара, приблизително колкото е територията на Германия, се напояват с вода от реки и езера, в които градовете изхвърлят отпадъчните води по-нагоре по течението. Около 80% от тези култури са в държави с много ограничена обработка на отпадъчни води, като Китай, Индия, Пакистан, Мексико и Иран.

Непреработените отпадъчни води, дори и разредени, излагат на риск здравето и на земеделските производители, и на потребителите, каза един от авторите Пей Дрексел. Работниците от стопанствата могат да получат кожни инфекции от контакта със замърсената вода, а потребителите могат да се заразят с паразити, диария и холера при консумация на сурови зеленчуци.

Замърсяването от човешката дейност и животните засяга приблизително една трета от реките в Латинска Америка, Азия и Африка и около 3,4 милиона хора умират всяка година от заболявания, причинени от патогени във водата, според ООН. През март експертите на световната организация казаха, че правителствата трябва да разглеждат преработката на отпадъчни води не като скъпоструващ проблем, а като ценен ресурс, който може да бъде използван да удовлетвори нарастващото търсене на чиста вода, енергия и сурови материали.

Отпадъчните води съдържат хранителни вещества, като фосфор и нитрати, които могат да бъдат използвани за наторяване, а обработената утайка може да бъде превърната в био газ.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини