Саудитска Арабия се надява, че Катар ще отвърне положително на исканията й

  • 03 юли 2017 21:33

  • 5807
  • 1
Саудитска Арабия се надява, че Катар ще отвърне положително на исканията й
© gettyimages (архив)

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр изрази надежда, че Катар ще даде положителен отговор на исканията на арабските си съседи, които го обвиняват в подкрепа на тероризма и сближаване с Иран, предаде АФП.

"Надяваме се на положителен отговор, за да можем да решим кризата", заяви Ал Джубейр на съвместна пресконференция в Джеда с германския си колега Зигмар Габриел. Отговорът на Катар бе предаден днес на кувейтския посредник и ще бъде грижливо проучен, добави той. Ал Джубейр оправда скъсването на дипломатическите и търговски отношения с Катар и икономическите санкции, обявени на 5 юни от Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет с необходимостта "Катар да бъде тласнат да промени една политика, която вреди както на него, така и на страните от региона".

Ал Джубейр съобщи, че е обсъдил с германския външен министър "необходимостта да се сложи край на тероризма, екстремизма, подбуждането към омраза и намесата в чужди дела". Габриел изрази подкрепата на Германия за усилията на Кувейт и на Държавния департамент на САЩ да посредничат в кризата в Залива. Германският външен министър започна от днес обиколка на региона. След Саудитска Арабия той ще посети ОАЕ и Катар.

Преди да връчи отговора си на Кувейт Катар негласно отхвърли списъка с искания на Саудитска Арабия и съюзниците й - сред които са закриване на телевизия "Ал Джазира", затваряне на турска военна база и ограничаване на отношенията с Иран - и го определи като засягащ суверенитета му. Габриел заяви, че след срещата с Ал Джубейр не е останал с впечатлението, че арабските страни поставят под въпрос суверенитета на Катар, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Германският външен министър заяви, че кризата между Катар и арабските му съседи ще се реши най-добре с регионално споразумение, което да осуети финансирането на тероризма. "Споразумение, което слага край на всякаква подкрепа за терористични или екстремистки организации", ще е най-доброто решение на кризата, каза Габриел след двучасова среща със саудитския си колега.

"Всички знаем, че тази подкрепа не се организира от държави, а често пъти от частни лица. Трябва обаче някак да успеем да сложим край на подкрепата в региона за екстремистки и терористични организации", изтъкна германският външен министър.
В сряда външните министри на четирите страни опоненти на Катар ще заседават в Кайро, за да направят равносметка и да преценят какви да са следващите им ходове, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.04 | 12:34

1
Мръс.брадати дяволи

Добави коментар

Водещи новини