Кметът на Плевен е обявил частично бедствено положение

  • 03 юли 2017 17:21

  • 10424
  • 4
Кметът на Плевен е обявил частично бедствено положение
© Булфото(архив)

Кметът на Плевен е обявил частично бедствено положение в района на пътя Плевен-Ловеч - заради състоянието на язовир "Николаево - 5", съобщи областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Дигата на това съоръжение е започнала да подгизва, има изнесена кална маса на пътя, привлечена е тежка техника, за да се почиства - ситуацията е овладяна, коментира областният управител.

Без електрозахранване в областта са останали 14 малки населени места - причината е скъсване на 7 далекопровода, има и наводнени трафопостове. ЧЕЗ първо възстановяват далекопроводите, след това ще навлязат в селищата.

В община Левски е по-сериозна ситуацията от гледна точка на силната градушка, която е паднала тази нощ, заяви Петров. Къщите в селата Асеновци, Градище, Варана, Каменец от община Левски имат около 60-70 процента разрушения на покривната конструкция.

По предложение на кметовете на Левски и Пордим е ангажирана фирма "Напоителни системи" за контролирано изпускане на язовир "Каменец". Това се налага, защото е излязла вода на пътя Плевен - Русе около 30 сантиметра. При изпускането на язовира нивото на водата ще падне и няма да излиза на международния път, за да не се налага затварянето му, поясни Петров.

Критична е и ситуацията с нарушената инфраструктура в община Долна Митрополия - изнесена е настилка в района на Тръстеник. Превантивно са затворени пътищата Подем - Комарево и Оряховица - Брегаре - Байкал - Крушовица, за да не закъсат хора с автомобили.

От тази нощ досега в противопожарната служба в Плевен са получили 80 сигнала за наводнени приземни помещения, стопански дворове и други сигнали от граждани. По 28 от тях вече е реагирано.

Областният управител на Плевен обобщи, че на територията на областта няма бедстващи хора, няма реки, излезли от коритата си.

В Плевен са наводнени църква, театър и търговски обекти, съобщи кметът Георг Спартански. Пороят е навлязъл в най-старата църква "Св. Николай" и в ниски помещения на Драматично-кукления театър "Иван Радоев". Поради извършвания на това място ремонт по европейски проект, е вдигната старата настилка на площада пред театъра. При обилния валеж водната маса не е могла да се оттича бързо и е попаднала в ниските части на редица сгради в този район на града.

Поради силния дъжд и наводнените улици е било изключено за близо час електрозахранването на цялата тролейбусна мрежа в Плевен, която обхваща 95 на сто от линиите на градския транспорт. След оттичането на водата движението на тролейбусите вече е възстановено.

Скъсана дига има на отводнителен канал при Дисевица и Търнене.

Река Чернелка в село Горталово е излязла от част от коритото. Разпоредено е живеещите в застрашения по-нисък квартал на селото да бъдат евакуирани в по-високия.

Кметът на Плевен е възложил да се пълнят 1000 чувала с пясък, още 1500 чувала са на разположение.

Спартански коментира, че водата е изровила много улици в Плевен и причината за това е фактът, че те са кърпени от години.

Възможностите на градската отводнителна мрежа не са достатъчни да поемат големи количества вода при подобни валежи. За да се режи въпросът, трябват милиони левове, а градът не разполага в бюджета си с подобни средства, поясни Спартански. Уличната мрежа на Плевен е 180 километра, а общината разполага тази година само с 1,3 милиона лева за изкърпване на 17 улици, припомни кметът.

Последвайте канала на

БТА
10424 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
галя

2018.07.10 | 14:53

4
В неделя вечерта частично са заляти още населени места в Плевенска област между които гр.Искър,с.Садовец и нито дума за това-голямата Омерта е в действие, г-н Неуважаеми премиер!Пълно безхаберие цари в държавата на политика от световна величина!Позор!Моля,ако някой има кадри от бедствието да ги покаже!
галя

2018.07.10 | 14:48

3
В неделя вечерта частично са заляти още населени места в Плевенска област между които гр.Искър,с.Садовец и нито дума за това-голямата Омерта е в действие, г-н Неуважаеми премиер1Пълно безхаберие цари в държавата на политика от световна величина!Позор!

2017.07.04 | 00:35

2
Страната е в бедствено положение. Мутро-седесарите са изтеглили още 400 милиона кредит.
dfg

2017.07.04 | 00:35

1
Ей репортера, къде е язовир Каменец и къде е пътя Плевен-Русе???????????????? Малоумници и преписвачи!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини