ЕК обсъжда как да подкрепи Италия за справяне с нов наплив на мигранти

  • 03 юли 2017 14:43

  • 1338
  • 1
ЕК обсъжда как да подкрепи Италия за справяне с нов наплив на мигранти
© Pixabay

Европейската комисия ще обсъди утре възможностите за подкрепа на Италия, изправена пред нов наплив на мигранти, съобщи говорител на институцията.

Комисията разпространи съобщение, свързано с вчерашната среща на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос в Париж с вътрешните министри на Италия, Германия и Франция. Отбелязва се, че е решено да бъдат предложени правила за поведението на неправителствените организации, заети с мигрантите, да бъдат осигурени допълнителни средства за либийската гранична охрана и особено за опазването на южната граница на Либия.

Участниците в срещата са се договорили за пълно прилагане на възможностите, осигурени от правото на ЕС за връщане на мигрантите, които нямат основания за престой, както и за ускоряване на прилагането на квотите за разселване. Говорител на ЕК уточни, че засега не се предвижда да бъдат предложени нови законодателни мерки за справяне с миграцията, а по-скоро ще бъдат взети решения за бързо прилагане на съществуващите правила. По неговите думи целта е действията по спасяването на мигранти в Средиземно море да бъдат по-добре съгласувани. Миналата седмица Рим призова държавите от ЕС да отворят пристанищата си за кораби, спасяващи мигранти в Средиземноморието, за да облекчат притока към бреговете на Италия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дааа

2017.07.04 | 07:56

1
Vafancullo!

Добави коментар

Водещи новини