"Грийнпийс" и "За Земята" призовават за спиране употребата на найлоновите торбич

  • 03 юли 2017 10:25

  • 1410
  • 1
"Грийнпийс" и "За Земята" призовават за спиране употребата на найлоновите торбич
© Булфото

Две екоорганизации призовават министъра на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе да предприеме мерки за спиране на замърсяването с найлонови торибички. Поводът е Международния ден за свят без пластмасови торбички. Организациите са "Грийнпийс" и "За Земята".

От кампанията "Свободни от пластмаса" настояват за прогресивно растяща еко-такса върху всички тънки пластмасови торбички до 50 микрона. Еколозите искат използването им да бъде забранено през 2025 г. Активистите настояват събраните от таксата средства да влизат в специален фонд за предотвратяване на образуването на отпадъци от пластмасови изделия за еднократна употреба.

Употребата на пластмасови торбички за пазаруване в България продължава да расте, въпреки въведената от 2011 г. еко-такса. Според еколозите, съществуващата такса не е ефективна, защото от нея са освободени масово разпространените пластмасови торбички с дебелина над 25 микрона, както и поради липса на контрол на пазарите и малките магазини. Постоянно растящите разходи за сметосъбиране, третиране, депониране и почистване на обществените места от разпилените пластмасови торбички се заплащат двойно от хората: веднъж в ролята на потребители и втори път чрез такса "битови отпадъци".

В някои европейски страни, като Италия, са забранили пластмасовите торбички, а други като Ирландия налагат ефективна такса. С това постигат значителен спад в потреблението им.

За разлика от тях България изглежда отлага мерките до последния срок в края на 2018 г., когато всички тънки (до 50 микрона) пластмасови торбички трябва да престанат да се предлагат безплатно на мястото на продажба на стоките или продуктите.

Торбичките са вторият най-често срещан отпадък по речните дерета, водоемите и плажовете в Европа, алармират еколозите. Благодарение на лекотата си те достигат от сушата до моретата, където причиняват смъртта на над 100 000 животни годишно.

Под влиянието на утравиолетовите лъчи торбичките се разпадат на микроскопични пластмасови частици, които лесно навлизат в хранителната верига, а оттам и в човешкия организъм, където могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Едва 6% от пластмасовите торбички се рециклират, останалото количество отива на сметища или се изгаря, а голяма част от торбичките остава като замърсител в градската и природната среда за столетия напред.

Според Евгения Ташева от екологичното сдружение "За Земята": "Пластмасовите торбички не са незаменими, алтернативите са многобройни, започвайки от позабравените платнени торби".

По данни на НСИ между 2011 г. и 2014 г. производството и продажбата на пластмасови торбички в България нараства с 30%, докато населението и брутният вътрешен продукт на страната спадат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.03 | 13:30

1
Движението "Син-гъз" иска по-меки презервативи, от сегашните не могат да седнат.

Добави коментар

Водещи новини