Цецка Цачева откри съдебна зала в бургаския затвор

  • 29 юни 2017 14:43

  • 3625
  • 2
Цецка Цачева откри съдебна зала в бургаския затвор
© Булфото (архив)

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 откри изнесена съдебна зала в затвора в Бургас. Помещението е специално обособено за разглеждане на дела с участието на лишени от свобода.

Преди това тя има работна среща с административни ръководители на съдилища и прокуратури в Бургас. На откриването присъстваха председателите на съдебните институции в областния град. Цачева оцени пилотния проект на изнесената зала като добра инициатива на ръководството на затвора и съдилищата. При заседанията в тази зала ще бъдат гарантирани правата на участниците в процеса, увери тя. В същото време това ще доведе до бързина. Няма да се губят време и средства за конвоиране на лица от едно място на друго, добави министърът.

На журналистически въпрос за пропускателния режим и спазването на принципа на публичността, прогласен в НПК, Цачева каза, че този режим е такъв, какъвто е и в съдебните палати в страната. Според нея принципът на публичността на процеса няма да бъде нарушен, гарантирани са и правата на участниците. Инициативата с изнесената зала цели икономия, спестяване на средства, но при стриктно спазване на върховенството на закона.

В изказването си министър Цачева обърна внимание на друг проблем - с незаетите бройки в системата. Като пример посочи съдилищата в граничните райони и каза, че визира Царево. Там поради изключителната натовареност в предходен период са напуснали магистрати. В същото време ВСС не е обявил конкурси, за да бъдат заети местата. Съществува и невъзможност за командироване на достатъчно магистрати, които да поемат работата в Царево. Проблемът е сериозен и Цачева заяви, че е поела ангажимент да го постави на обсъждане пред ВСС с препоръка от страна на колегите си в Бургас по най-бързия начин да бъде решен. Дори и ако за това е необходима промяна в Закона за съдебната власт. Министърът добави, че това е сериозен проблем и без значение дали става въпрос за граничен район, или не, трябва да има окомплектоване със съдии и прокурори, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3625 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.07.01 | 16:10

2
ДЪРЗОСТ И КРАСОТА -МАМА ТРАВЕСТИТ ВЪВ БУРГАСКИЯ ЗАТВОР..
Нжжжг

2017.06.30 | 14:51

1
Това трябва ли да се открива бее!!! боже боже

Добави коментар

Водещи новини