ОИСР: Връхната точка в кризата с бежанците отмина

  • 29 юни 2017 13:10

  • 1354
  • 1
ОИСР: Връхната точка в кризата с бежанците отмина
© gettyimages (архив)

Връхната точка в хуманитарната криза с бежанците отмина и приоритетно внимание занапред трябва да получава интеграцията - предизвикателство за всяка национална и за международната политика. Това заяви в годишния си доклад за имиграцията, публикуван днес, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от АФП.

Безпрецедентният приток от края на 2015 и началото на 2016 г. е намалял - от началото на годината на европейските брегове са пристигнали 72 000 имигранти от Африка, или 12 пъти по-малко, отколкото през втората половина от 2015 г.", подчертава Стефано Скарпета, директор на ОИСР по проблемите на труда, работните места и социалните въпроси. "Мнозина от дошлите в Европа, за да избягат от страни в конфликт, обаче явно ще останат известно време", затова "е време да обмислим как да подпомогнем тези хора да се заселят в приемащите ги страни", добавя той.

През 2016 г. страните от ОИСР са регистрирали над 1,6 милиона молби за убежище, също колкото и през 2015 г., и "близо 1,5 милиона" от общия брой на кандидатите са получили такова, се посочва в доклада. Четвърта година поред Германия е на първо място сред желаните държави за убежище с 675 000 подадени за пръв път молби. Следват САЩ с 260 000, Италия със 120 000, Франция и Турция (с малко под 80 000). Около половината молби идват от граждани на три страни - Сирия, Афганистан и Ирак. Хора от Гамбия и Нигерия търсят убежище предимно в Италия, суданци - във Франция, а иранци - във Великобритания.

Приемащите държави "все повече си дават сметка, че е необходимо да се улесни настаняването на бежанците". "Осъществяват се важни промени с оглед по-добре да бъдат интегрирани" те, при все че в някои страни държавната политика по въпроса "закъснява", отбелязва Скарпета. Той призовава "политиките за интеграция да бъдат превърнати в приоритет не само на национално, но и на международно равнище".

Последвайте канала на

БТА
1354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ъ?

2017.06.30 | 05:58

1
Аз си мисля, че сътресенията тепърва предстоят!

Добави коментар

Водещи новини