Парламентът реши единодушно да създаде временна комисия за НДК (обновена)

  • 29 юни 2017 10:51

  • 2860
  • 0
Парламентът реши единодушно да създаде временна комисия за НДК (обновена)
© Novini.bg

Единодушно парламентът реши да създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Вносители са от ПГ на "БСП за България".

Беше прието предложението на Павел Христов от ГЕРБ комисията да е на пропорционален принцип от 19 членове - осем от ГЕРБ, шест - от БСП, двама - от "Обединените патриоти" , двама - от ДПС и един - от "Воля".

В проекта на БСП се предвиждаше комисията да е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка група.

За председател беше избрана Диана Йорданова, предложена от ГЕРБ. Не беше прието предложението на БСП председател да е Атанас Костадинов. Срокът на работа на комисията е един месец.

При окончателното гласуване, включително със състава на комисията, решението беше подкрепено също единодушно, от 186 депутати.

В мотивите си вносителите посочват, че НДК ще бъде ключовото място, където ще се провеждат основната част от мероприятията на българското председателство. Правителството отпуска съответно 17 милиона, а после 28 милиона лева за дейности за подготовката на сградата. Те отбелязват, че до момента има констатирани забавяния в сроковете. От "БСП за България" посочват, че министърът, който отговаря за подготовката за председателството, Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена твърди, че НДК няма добро финансово управление, а в отговор директорът на НДК Мирослав Боршош обявява, че отказва да сключва обществени поръчки под натиск, че в последните два месеца цари хаос в управлението на процеса по подготовката на председателството. Тези скандални твърдения за оказан натиск от длъжностни лица и за нарушаване на закона ни карат да поискаме създаване на анкетна комисия, посочват в мотивите си от "БСП за България".

По време на дискусията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа обяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи предложението за създаването на комисията. Ние сме за прозрачност, декларира той и отбеляза, че това е подходът, който трябва да изразява всяка една парламентарна група, когато обществото се интересува да разбере истината. Цветанов каза още, че има междинен одитен доклад на независим орган, а министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена се е съобразила с него и е направила съответния доклад, с който е запознала министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.
Вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комисия са вашата възможност да създадете фалшиви новини, обърна се той към левицата.

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на /"БСП за България"/ попита Цветанов къде е видял фалшивата новина, а Цветанов отговори, че именно вчерашно твърдение на "БСП лява България", че ГЕРБ няма политическа воля да се бори с корупцията и че няма да подкрепи създаването на комисията е фалишва новина, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини