Бизнес организациите настояват за съдебна реформа

  • 29 юни 2017 10:31

  • 817
  • 1
Бизнес организациите настояват за съдебна реформа
© Pixabay

Девет бизнес организации, обединяващи компании, произвеждащи близо 70% от БВП на страната ни, настояват за съдебна реформа. Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската камара у нас, заяви в предаването "Преди всички" по БНР, че "това е реформата на всички реформи и от нея започва всичко", а в страната все още няма усещане, че правосъдието е над всичко.

"Проведохме преди около няколко седмици една конференция, на която бяха и посланиците на Италия, Великобритания, Холандия, както и заместник-посланикът на САЩ. Там се чуха такива гласове – че в страната се усеща липса за справедливост, че правосъдието е бавно, което понякога е равносилно на това да няма правосъдие", заяви Иванов.

Важно е и усещането на другите държави, на външните инвеститори за това как изглежда нашата икономика и държава, защото без един безпристрастен съд и прокуратура едва ли може да се прави нормален бизнес, в която и да е държава по света. По принцип, всяка държавна институция трябва да се отчита пред обществото, независимо дали говорим за съд, за прокуратура, за други държавни институции. Това, което виждаме е, че понякога точно това липсва.


"Бизнес организациите не претендират за експертиза за начина, по който да бъде извършена тази реформа, но отчетоха, че работят с водещи адвокатски кантори", добави Иванов.

Обществото усеща, че все още нямаме върховенство на закона, допълни той.

Отчетността пред обществото – когато няма такава отчетност, дори извън съдебната власт, това представлява проблем. За нас е важно да виждаме промяна в цялата система, а не просто да говорим за отделни личности. Като че ли няма единна политика в посока на електронното управление и точно за това то не се случва.В 10 часа започва пресконференция, на която ще бъде представена общата позиция за реформата в съдебната система на деветте двустранни бизнес организации.

Последвайте канала на

Десислава Станева
817 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.29 | 11:49

1
Обществото усеща, че все още нямаме върховенство на закона ????? на кой ;закон; ? на тоя с който превръщате хората в роби ? и не плащате заплати ? крадете осигуровки ? за това ИСКАТЕ ВЪРХОВЕНСТВО НА ;закона; защото други айдуци като вас ги пишат

Добави коментар

Водещи новини