Как изглеждат софийските къщи, които струват над 1 млн. евро?

  • 28 юни 2017 14:44

  • 21204
  • 0
Как изглеждат софийските къщи, които струват над 1 млн. евро?
© Pixabay

Няма да е новина, ако кажем, че пазарът на недвижими имоти изживява своето възраждане. В глобален план се наблюдава повишение в цените в двуцифрено изражение, пазарите показват признаци на възстановяване и в немалко страни дори има недостиг на жилища.

За щастие, страната ни не изостава от тенденцията и регистрира един от най-добрите ръстове в Европа (9 място в Европа и 16-а позиция в световен план, според наскоро публикуван индекс на консултантската компания Knight Frank, в който се разглеждат пазарите в 55 страни по света).

За имотен балон обаче не може да се говори, категорични са експерти. Поучени от горчивия опит преди няколко години, много страни започнаха да предприемат охладителни мерки, за да спрат евентуално прегряване на пазара – дали чрез плавно повишение на лихвите, чрез ръст в данъците или чрез ограничителни мерки.

Въпреки силния пазар в България, броят на сделките, регистриран през 2016 г., е с 80% по-малък от пика през 2006 г. - факт, който също спира съмненията за балон у нас. Според експертите от Национално сдружение „Недвижими имоти“, днес можем да говорим за стабилен и уравновесен пазар с очакван за 2017 г. умерен ръст от около 4%.

Немаловажен е и фактът, че интересът към покупката и инвестицията в имоти у нас се подхранва и от атрактивните нива на лихвите при ипотечните кредити, които достигнаха исторически ниски стойности. Причините за това са растежът на икономиката, увеличаващите се спестявания на домакинствата, евтиното външно финансиране, както и голяма ликвидност на местните банки.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
21204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини