Столичната община е защитила европроекти за около 1 млрд. евро

  • 28 юни 2017 14:04

  • 1048
  • 0
Столичната община е защитила европроекти за около 1 млрд. евро
©

Европроекти за около 1 млрд. евро е защитила Столичната община до 2020 г., съобщиха пред журналисти днес заместник-кметовете на София по "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев и по направление "Инвестиции и строителство" Ирина Савина.

По думите на Крусев най-големият проект е за изграждането на метрото - 500 млн. евро. В момента се произвеждат новите метровлакове и се изграждат 12 станции. Общо 90 000 тона вредни емисии ще бъдат спестени след пускането на новата линия, заяви Крусев и добави, че ще бъде организиран и наземнияг транспорт, така че да бъде изцяло допълващ.

Крусев съобщи, че ще бъде извършена и цялостна реконструкция на бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Граф Игнатиев". Ремонтът на бул. "Цар Борис Трети" включва цялостна рехабилитация на трамвайната линия от трамвайно ухо "Княжево" до Съдебната палата. Ще бъдат изградени нови релсов път, трамвайни перони, контактна мрежа, техническа инфраструктура. Вече са подадени оферти от потенциални участници, техническа комисия работи по тяхното оценяване. Очакваме да бъде сключен договор с изпълнител до края на годината и ако е възможно, да започнем първия етап от строителството, а ако метеорологичните условия не го позволяват, ремонтът ще започне догодина, добави Крусев. Той уточни, че ремонтът ще се извършва на етапи, така че гражданите да бъдат минимално затруднени.

По ул. "Граф Игнатиев" реконструкцията ще обхване цялото трасе от ул. "Алабин" до бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и вероятно ще наложи спирането на трамвайното движение. Крусев допълни, че главният архитект на София Здравко Здравков е възложил изработването на цялостен силуетен план за фасадите на сградите, така че когато улицата бъде завършена, да има съответни регламенти, според които при желание собствениците да ремонтират фасадите си в точно определени тонове, за да се получи цялостна визия.

Ирина Савина допълни, че са заложени проекти, свързани с образователната, културната и социалната инфраструктура, интегрирания градски транспорт и подобряване на градската среда.

В образователната инфраструктура ще се реализират проекти за модернизация и изграждане на училища и детски градини - общо 26 обекта. Районите, в които ще се извършват тези ремонти, са "Илинден", "Красна поляна", "Надежда", "Връбница" и централната градска част.
Обектите в областта на културната инфраструктура са театър "София" и Културен институт "Лиляна Димитрова", като се очаква да започнат догодина или през 2019 г. Предвидено е още изпълнението на проекти за модернизация на социални домове.
При проектите за подобряване на градската среда е предвидено модернизация на централната градска част - втора и четвърта, като втора ще започне да се изпълнява още тази година, както и проекти за обновяване на Западен парк и парка "Заимов".
Защитени са и проекти за изграждане на канализация. В момента се изпълнява проект за изготвяне на регионално прединвестиционно проучване. Той трябва да е готов до края на 2019 г. и на базата на него ще можем да кандидатстваме за 400 млн.лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в териториите, които консултантът ще предложи, съобщи Ирина Савина.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини