Зам.-министър Петрова: 1/3 от ТЕЛК-овете са неточни (видео)

  • 28 юни 2017 14:30

  • 25776
  • 18
Зам.-министър Петрова: 1/3 от ТЕЛК-овете са неточни (видео)
©

1/3 от решенията на ТЕЛК са неточни. Системата и самата методика позволяват да има прозорчета за злоупотреби. Това коментира пред Novini.bg зам.-социалният министър д-р Султанка Петрова. Тя набеляза някои основни задачи, с които новият екип в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се е заел.

„Вече има работна група, която ще очертае приоритетите. Имаше доклад на БОРКОР за състоянието на системата. Целта е хората, които са с доказана инвалидност, да получат по-висок процент и да се намали до минум процентът на онези, които са с неистински удостоверения“, обясни д-р Петрова.

Бюрокрацията пречи

Във всички администрации има проблеми. Отиваш веднъж, искат ти пет документа, а като се върнеш, се оказва, че още нещо трябва да си извадиш. Хората не издържат на това безумие. Това коментира д-р Султанка Петрова. Пред Novini.bg тя потвърди още, че и в нейното ведомство вече следват заръката на премиера Бойко Борисов да намалят бюрокрацията.

„Трябва да обърнем погледа и отговорността на хората, които работят в адиминистрацията. Трябва да сме от полза и за хората, които правят малък и среден бизнес. При нас се чака 1 месец да дойдат от Министерството на земеделието и храните , 1 месец от общината, след това проверка за категоризация“, посочи тя.

Как да преборим демографската криза?

Като депутат винаги съм защитавала правата на децата, възрастните и хората с увреждания. Като зам.-министър поставям акцент върху демографската политика, жизнения стандарт, доходи от труд, социалната икономика. Най-важни са мерките срещу демографската криза. Това отбеляза Султанка Петрова. По думите й всички стъпки ще бъдат разписани в обновената стратегия, която трябва да залегне и в новата управленска програма. Амбицията е стратегията да влезе бързо за разглеждане в Народното събрание, където да се търси консенсус. Според зам.-министъра това трябва да е национален приоритет.

„Необходим е консенсус, политическите сили да си подадат ръка и да работим за България. България има нужда от възраждане“, отбеляза тя.

Да задържим младите хора

Напускането на страната от младите хора е голям проблем, отчита зам.-министъра. Д-р Султанка Петрова коментира, че трябва да се опитаме да върнем младежите и да спрем изтичането на готови кадри.

„Да подкрепяме отговорното родителство, хората с две или три деца, онези, които искат да си закупят жилище. Необходимо е да задържим раждаемостта поне на такова ниво, каквото е сега. Младите ттрябва да бъдат мотивирани“, отбеляза тя.

По думите й голям проблем се оказва усещането за безнаказаност, за нечестни практики, които обезкуражават българите и ги карат да си кажат, че в чужбина няма такива неща.

Майките винаги са приоритет

След като правителството увеличи безплатните инвитро процедури, социалното министерство наложи още една мярка в полза на хората, които имат деца -  майките, които се върнат на работа 6 месеца, след като са родили, ще получават 50% от размера на обезщетението за раждане и майчинство. Промяната е в Кодекса за социално осигуряване и влезе в сила от 1 юни.

„Това е един шанс за младите майки да тръгнат по-бързо на работа. В България, знаете, че майчинството е едно от най-дългите. В чужбина е по-дълго, но там работодателите също имат отговорност. Те полагат усилия майкта да бъде в час с всички промени, които стават във фирмата, докато тя отсъства. Предлага се дистанционна работа. Идеята е майчинството да не бъде тежест, а удобство. Имала съм сигнали от младо момиче, което при постъпване в работа е трябвало да каже, че в следващите три години няма да забременява, защото ръководството инвестира в теб и не му е изгодно да те губу като кадър. Друг случай е, когато майка с 1-2 деца си търси работа, защото се очаква тя по-често да излиза по болнични. Трябва да вървим в посока, че отговорността на работодателя трябва да бъде обща с работодателят. Хубаво е, че бащите имат право на отпуск“, коментира зам.-министър Петрова.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
25776 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Димитър Борисов

2017.07.07 | 08:31

18
Защо размотават през три години инвалиди трудно подвижни на ТЕЛК. Сигурно за три години които е без крак, ръка или бъбрек, ще му пораснат нови. Има и хора с радикулит които много трудно се движат. Нужно ли е бюрокрацията да ги разиграва. Държавни чиновници се гаврят с инвалид

2017.06.29 | 08:13

17
Демокрацията ви е фалшива, седесарски бухал.

2017.06.29 | 08:13

16
ТАЗИ НЕ БЕШЕ ЛИ ОТ ОБЕДИНЕНИ МАФИОТИ?

2017.06.29 | 08:13

15
Ето ви простата разгадка на внезапната загриженост за инвалидите.Наближават две катастрофални събития: - хората които цял живот са работили с фиктивен договор за мин. заплата и са получавали пари на ръка скоро ще започнат да се пенсионират.Рационалния избор за тях е инва

2017.06.29 | 08:13

14
И как по-точно искате да задържите младите хора? Като спирате колите без катализатори и им вземете автомобилите, като гледат как циганите получават телкова и помощи и никой не ги закача или като ги накарате да учат ит обаче никой не обясни че няма работни места там.

2017.06.29 | 08:12

13
Или като се води разгорещения спор 30 годишна бракма за самолет защото сме най-големите червеи вместо нов
123

2017.06.29 | 08:12

12
Дамата повтаря едно и също във всяко свое интервю. Вярно е, че говореното по този начин "демонстрира" загриженост, но вече трябва да има и нещо друго, освен говоре...
Кацаруда

2017.06.29 | 08:11

11
Султанке,Султанке,по всичко си компетентна ти.Ако си беше свестна, щеше да си гледаш семейството и докторлъка,а не да се занимаваш с неща които не са за гвоя капацитет,Смешна си много.
Столетов

2017.06.29 | 08:11

10
Е, нищо лично но , вижте това лице, тази личност и излъчване ....НИЩО ЛИЧНО.

2017.06.29 | 08:11

9
Бухъл зам.мнистър :))))

Добави коментар

Водещи новини