Microsoft: Вирусът, използван при вълната от кибератаки, използва уязвимост на Windows

  • 28 юни 2017 07:41

  • 3870
  • 1
Microsoft: Вирусът, използван при вълната от кибератаки, използва уязвимост на Windows
© Pixabay

Започналата вчера серия от кибератаки по цял свят използва уязвимост на операционната система Windows, за която фирмата Microsoft вече е публикувала пач, съобщава фирмата, цитирана от Франс прес.

Според първите анализи на Microsoft вирусът използва няколко техники, за да се разпространява. Една от тях се блокира от пача MS17-010. Той е достъпен за всички варианти на Windows от Windows XP до последния Windows 10, съобщи говорител на компанията. Той добави, че компанията продължава да разследва и ще вземе необходимите мерки за защита на клиентите си, но ги подкани да проявяват предпазливост при отваряне на непознати файлове.

Още при атаката с вируса WannaCry през месец май Microsoft беше подканила клиентите си да инсталират пача MS17-010. Уязвимостта на системата и начините за използването й бяха описани в документи, откраднати от американската Агенция за национална сигурност, припомня АФП.

Новата вирусна атака стигна и до Австралия. Първата компания, станала негова жертва, беше фабриката за шоколад "Кедбъри", предаде Ройтерс. Производството във фабриката на остров Тасмания беше спряно след блокиране на компютърните системи. Фабриката "Кедбъри" произвежда около 50 000 тона шоколад годишно.

Последвайте канала на

БТА
3870 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.28 | 15:21

1
Нали ковбоите за това го създадоха тоя интернет, да пречат на хората.

Добави коментар

Водещи новини