Колумбия отбеляза с церемония официалното разоръжаване на ФАРК

  • 28 юни 2017 07:24

  • 2776
  • 0
Колумбия отбеляза с церемония официалното разоръжаване на ФАРК
©

Окончателното предаване на въоръжението на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) беше отбелязано снощи с официална церемония в община Месетас, департамента Мета, предаде БТА, цитирайки ДПА.

На церемонията присъстваха и президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо. "Сбогом оръжия, сбогом война, здравей, мир!", заяви Лондоньо. Ръководителят на мисията на ООН в страната потвърди в понеделник, че 6803 бойци на ФАРК са предали всичките 7132 регистрирани по-рано оръжия. "ФАРК са решени да кажат истината и да платят обезщетения", заяви Сантос в Туитър. "Ще има справедливост и гаранции за всички жертви", добави той. Оръжията ще бъдат претопени и от тях ще бъдат излети паметници на мира, които ще бъдат поставени в Колумбия, в централата на ООН в Ню Йорк и в Хавана, където се състояха продължилите четири години мирни преговори.

"За мен и за повечето колумбийци, днес е много специален ден. Ден, който никога няма да забравим. Ден, в който оръжията бяха заменени с думи", подчерта президентът Сантос. Той подари на Лондоньо лопата, направена от щурмова пушка и му каза, че "не съм съгласен с теб за икономическите и политически модели за нашата страна, но ще защитавам решително правото ти да изразяваш възгледите си в рамките на демократичната система".

"ФАРК не прекратява съществуването си. Ние прекратяваме 53-годишния си въоръжен бунт. Ще продължим да съществуваме като юридическа единица", подчерта Лондоньо. "Ние обещаваме никога да не използваме оръжие в политиката, а държавата обещава никога да не използва оръжие срещу политическите си опоненти", добави той.

Последвайте канала на

БТА
2776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини