Красимир Каракачанов: ЕС ще ни храни, НАТО ще ни пази, вече не важи

  • 27 юни 2017 17:29

  • 18332
  • 8
Красимир Каракачанов: ЕС ще ни храни, НАТО ще ни пази, вече не важи
©

Парламентът е в правото си да прави комисия и да прави проучване. Става въпрос да се провери как е протекъл процеса на взимане на решение за избора на фирма, която ще ни достави нов изтребител. Ние заварихме едно положение на служебното правителство, с което трябваше да се съобразим. Това каза вицепремиерът и военен министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му служебното правителство е взело следното решение: „Решихме вие да решите“. „Приет е бил протокола, с който са разгледани офертите. Става въпрос за много пари (1,5 млрд. лева) и българският данъкоплатец трябва да знае как се харчат те. Разпоредил съм инспекторатът да установи дали всичко е изрядно, за да няма спекулации. Все още не е решено дали да е "Грипен", уточни Каракачанов.

Той добави, че предложението на комисията и решението на служебното правителство е, че отпада един от участниците (Ф-16) и остават още двама участници. „Предстои да се видят какви писма са изпращани на фирмите. Хубаво е нещата да са ясни. Мен нищо не ме смущава, трябва да има повече прозрачност“, категоричен бе военният министър.

„За да бъдем докрай ясни с предложението на работната група и решението на правителството не е решено кой самолет да бъде купен. Следват нови преговори и уточняване на конкретните условия“.

Каракачанов призна, че преди да започне проверката е имало слухове, има и един факт, който излага малко България. „Решението на правителство, след като е била одобрена фирма, е трябвало да се информират и трите страни участнички за това от страната ни, но това не е станало. Това представя страната ни като несериозна и ни излага“, смята Каракачанов.

"Грипен" е нов самолет, предложили са добра цена. Пилотите в Българските ВВС искат самолет, с който ще летят в следващите 30 г. Те също имат предпочитания“, призна Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Министърът на отбраната каза, че не са се отказали от закупуването на многофункционален кораб освен самолетите. „Ние не може и не трябва да разделяме въоръжението в различните видове войски. Ако искаш да създаваш модерна армия трябва да модернизираш въоръжението си. То е от началото и средата на миналия век. Аз смятам, че трите проекта трябва да се движат заедно, но за сметка на това да не са за 5 г, а да се разсрочат, за да плаща данъкоплатецът по-малко. В процеса на превъоръжаване трябва много сериозно да присъства българската индустрия. Тези 3,5 млрд. лева, за които говорят премиерът е по-добре да се пренасочат към икономиката на страната. Няма как ние да си построим самолет на този етап, но определено ремонтът и поддръжката трябва да се извършва в нашите предприятия. Ние ще трябва да се кооперираме с производител, но има части, които можем да произведем“, разясни министърът.

„Ние имаме нужда от армия. Не е вярна поговорката, че ЕС ще ни храни, а НАТО ще ни пази. Ние имаме своите отговорности към НАТО. Не може в последните две години да се провалят обществените поръчки за прехраната в армията. Не може обувките за военните да струват 200 лева. Не може парите от продадените военни имоти да отиват в бюджета. Тази практика от последните 20 г. трябва да се прекрати“, смята Каракачанов.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18332 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Госттт

2017.06.29 | 19:46

8
То и ти май не важиш,ама тва е
naco

2017.06.29 | 19:45

7
Но ,този ,ОЩЕ ли е министър???? НАРОДЕ????

2017.06.28 | 06:27

6
защо тогава с Боко и сие им лезете задника на почивки
оня с коня

2017.06.28 | 06:27

5
ПРЕДАТЕЛ

2017.06.28 | 06:27

4
А ТОГАВА ЗА КАКЪВ ХУ.Й СА НИ ...ТА ТЕ И ЗА ПУТ.КИ НЕ СТАВАТ...

2017.06.28 | 06:27

3
млъкни бе леке , не се накрадохте

2017.06.28 | 06:27

2
То и преди не важеше.

2017.06.28 | 06:26

1
НЕ НИ Е НУЖНА НИ ЕДНА БРАКМА КОИ СМЕ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини