Oперираха 7-месечно бебе с рядък дефект на окото

  • 27 юни 2017 09:14

  • 13047
  • 0
Oперираха 7-месечно бебе с рядък дефект на окото
© МБАЛ „Света София”

Офталмозите на МБАЛ ''Света София'' оперираха 7-месечно бебе с рядък дефект на окото и запазиха зрението му, информираха от болницата.

Екипът включваше началника на клиниката по офталмология доц. Христина Благоева, д-р Мария Михайлова,специалист по очни болести, пластична и естетична хирургия на лицето, която работи във Франция, д-р Георги Данаилов – анестезиолог.

Проблемът на 7-месечното бебе е установен при раждането. По-голямата част от левия клепач на момиченцето липсва. Това състояние е известено като колобома. Колобомата на очите се дължи на ембрионален дефект и може да бъде установена по време на бременността. В конкретният случай дефектът е установен едва при раждането. Следват серия от консултации, изследвания и наблюдение. Специалистите са преценили,че малката пациентка трябва да навърши няколко месеца, за да се оперира под пълна упойка. ''Това е изключително предизвикателство заради крехката възраст на детето. Анестезиологът д-р Георги Данаилов се спрази безупречно'', коментира д-р Мария Михайлова. Интервенцията е извършена на 17 юни в МБАЛ ''Света София'', а на 26 юни на детето беше направен контролен преглед.

Момиченцето вече свободно може да отваря и затваря клепачи. Доц. Благоева коментира,че ако подобен дефект не се оперира, следва изсъхване на роговицата, което води до инфектиране, загрубяване и загуба на зрението.

В МБАЛ ''Света София'' преди години беше успешно оперирано също 7-месечно бебе с тумор на орбитата на окото.

Последвайте канала на

Десислава Станева
13047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини