Скокът с парашут е победа над самите нас

  • 27 юни 2017 08:24

  • 8856
  • 2
Скокът с парашут е победа над самите нас
©

През последните години скайдайвингът, или скоковете с парашут, стават все по-популярни и у нас. Всяка година стотици желаещи да полетят като птиците, опитват тандемен скок - най-лесният начин да усетиш свободното падане, защото си прикрепен към инструктор, който върши цялата работа.

Статистиката показва, че мъжете и жените са еднакво смели да скочат от самолет, а най-голямата възрастова група е 25-30 годишни. Но също така не са редки случаите на желаещи да изпитат това усещане като подарък за 50-годишния си юбилей.

За някои това е еднократна доза адреналин, но други имат желание да го практикуват като спорт и завършват курс за парашутисти, който им позволява да скачат сами. Скокът от самолета е победа над самите нас и чувството ни за самосъхранение, а победата над страховете ни ни променя и ни прави по-добри, казват професионалните инструктори на Скайдайв София - единствената дропзона (летище за парашутни скокове) в България, където се обучават парашутисти по световните изисквания.

"Най-уникалното усещане е, когато знаеш, че градиш собствените си умения и границите не са това, което си си представял. Можеш да завиваш, да увеличаваш или намаляваш скоростта само чрез позицията на тялото си, и то при 240 км/ч!", казва Виктор Недялков, един от най-атрактивните, завършили курса за парашутисти само след седем скока.

Христо Киликчиев е най-опитният български парашутист, с 13 000 скока и натрупан опит в множество страни. Обучил е стотици ученици, като всеки учи по различен начин и с различно темпо, но всички са еднакво покорени от желанието си да изпитват тази емоция отново и отново. "Най-невероятният момент е тишината след отварянето на купола. Няма такава тишина. Емоциите при парашутен скок няма как да бъдат описани – трябва да бъдат изживени. След толкова скокове, разбира се, емоцията е друга. Бих платил, за да изживея отново усещането при първите скокове”, казва Христо.

Последвайте канала на

Novini.bg
8856 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Руми - скачала е с парашут хиляди пъти, но не толк

2017.07.03 | 19:52

2
Чак пък Христо Киликчиев да е най-опитният !? То и баба знае да си надписваш скокове в парашутната книжката, печата на клубът си е в него, пише и подпечатва, пак пише и пак подпечатва. Я скокне два пъти в събота и неделя, я не, че как иначе, нали е шеф, на дропзоната, по-точно на са
тереза

2017.06.27 | 19:18

1
много хубава новина. само че, не казвате скача ли вожда-слънце, което е най-важното, за просперитета на държавата и народа.

Добави коментар

Водещи новини