БСП пропусна дискусията за монумента на Бузлуджа (снимки)

  • 26 юни 2017 16:13

  • 1972
  • 4
БСП пропусна дискусията за монумента на Бузлуджа (снимки)
© ГЕРБ

Съдбата на един от символите на социализма у нас събра на кръгла маса представители на държавата, на общината, депутати и архитекти в Казанлък.

В България има достатъчно разделителни линии, за да се политизира и опазването на паметника на Бузлуджа - около това мнение се обединиха участниците в дискусията.

"Паметникът на Бузлуджа не може да бъде третиран като собственост на БСП, само защото идеологията на тази партия до ден днешен не се е променила". Това заяви народният представител от ГЕРБ Маноил Манев, който заедно с депутатите Борис Кърчев и Радостин Танев участва в Казанлък в дискусия за бъдещето на монумента. Форумът "Бузлуджа - перспективи и проекти" бе организиран по инициатива на кмета на града Галина Стоянова. В него се включиха Областният управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти, архитект Дора Иванова, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, както и общински съветници.

„Смятам, че не е редно да бъде част от Шипка Бузлуджа и единият паметник да е способен да качи 100 000 човека на върха, да обедини нацията, а другият непрекъснато да я разделя”, смята областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа” бе категорична, че паметникът не би издържал още много.

 

Представители на БСП, която иска да получи монумента, не дойдоха на срещата. От общинската структура на „червената” партия в Казанлък изпратиха писмено становище, че въпросите за стопанисването на мемориала трябва да се решат на национално, а не на местно ниво. Вариантът с търг за намирането на стопанин на монумента също е възможен.

В същото време около 5000 лева годишно струва поддръжката му. Достъпът вътре е забранен, тъй като има реална опасност за здравето и живота на туристите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1972 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.07.21 | 10:59

4
Кои години сме? За мавзолея никой не говори.Да се даде на търг на частна фирма да го разруши,да почисти района и го залеси.Корнелия е измамница и се опитва да подведе гражданите на България за пореден път.
РАЯ

2017.07.21 | 10:59

3
Не съм комунистка но е голяма грешка да се руши нещо което е създадено и наистина има архитектурна стойност.Да не рушим а да градим,разруши се мавзолея в София който беше адски здрав и можеше да се превърне в галерия или библиотека а той се събори под диригенството на един
РАЯ

2017.07.21 | 10:58

2
От БСП искат нещо за което не защитават теза ,неприсъстват а търсят аргументи за да не дискутират.ТАПАнари С ТАКИВА ХОРА България не може да прогресира,все контра и за добро и за лошо все едно и също,малко ако разграни.ават доброто от лошото щяха да са ми симпатини , а то за в
РАЯ

2017.06.26 | 22:31

1
Най-справедливо за на.ията е да се направи музей на розата и вместо петолъ.ка на паметника да бъде смемена с роза .Има песен изпълнена от Паша Христова която може да посреща гости и туристи в този музей с тази песен. Прекрасно е.

Добави коментар

Водещи новини