Раздават изравнителните сметки за парно в София от 1 до 5 юли

  • 26 юни 2017 13:30

  • 1291
  • 0
Раздават изравнителните сметки за парно в София от 1 до 5 юли
© Pixabay

Част от изравнителните сметки за изразходена топлоенергия на столичните абонати ще бъдат раздадени в периода 1-5 юли. Сметките, които ще получат софиянци, са направени съгласно изискванията на Наредба 16-334 за топлоснабдяването съобразно двете промени в цените на топлоенергията от 1 юли 2016 г. и 7 април 2017 г. Всички абонати на Нелбо компанията могат да проверят сметките си онлайн.

След преизчисленията, тази година 49% от клиентите на Нелбо са с по-ниски сметки от сумите, които са им били фактурирани през зимата. 49% от софиянци ще имат да доплащат, а 2% са платили това, което са консумирали. 29% ще доплащат суми между 10 и 50 лв., 22% - между 51 и 100 лв. и 12% между 101 и 150 лв.

Между 193,88 лв. (за едностаен) и 304,64 лв. (за тристаен апарт.) е била средната сметка в София за ползване на топла вода за изравнителния годишен период (12 месеца), според предварителния резултат на изчисляване на сметките.

"През настоящата година се забелязва ръст на ползваната топлоенергия в повечето сгради, спрямо предходния сезон. Това показва, че хората връщат своето доверие към отоплението с парно, което, въпреки увеличените цени, остава най-евтиният вариант за качествена топлина в дома.", заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД. Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.
Процентът на неотворили абонати остава под 2% от общия брой като така се запазва ниския процент от миналогодишната кампания. Тези абонати ще получат сметки на пълна мощност, като съгласно последните промени в наредбата, им е начислена топла вода до 280 л. на денонощие на обитател. Подобни начисления се правят и на хора, чиито водомери не са изрядни (стари/без пломба/с повреда и т.н.).

В периода 5 юли до 4 август, когато тече и законовия едномесечен срок за рекламации, офисът на Нелбо на бул. "Дондуков" 82 в София ще работи с удължено работно време – от 8:00 до 18:30 ч. През август топлофикационното дружество ще фактурира сумите от изравнението към абонатите. До края на септември 2017 г. столичните абонати имат право да поискат индивидуален отчет срещу заплащане, ако не са отчетени до момента. С тази дата изтичат всички срокове за рекламации по изготвените изравнителни сметки за периода май 2016 - април 2017 и компанията няма право да извършва корекции по тях.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини