Бебе с трима родители, или за тънката граница между морал и престъпление

  • 26 юни 2017 12:30

  • 5085
  • 0
Бебе с трима родители, или за тънката граница между морал и престъпление
© Pixabay

През септември 2016 г. светът осъмна с поредната революционна новина: Роди се бебе, носещо ДНК материал от трима родители. Тогава сп. "Ню сайънтист" оповести, че преди пет месеца в Мексико под наблюдението на екип от САЩ е заченато бебе благодарение на нова техника, комбинираща генетичен материал от трима души.

Повод за експеримента бил опитът да се предотврати наследяването на сериозно генетично заболяване от майката, известно като синдром на Лий. Заради него родителите на бебето - мюсюлманска съпружеска двойка от Йордания, не са могли да имат здраво дете в продължение на близо 20 години. Целта на учените била да се избегне рискът от предаването на болестта на бебето от майката.

Името на процедурата е митохондриална заместителна терапия, или MRT. Митохондриалната заместителна терапия е ин витро технология, при която здравата ДНК се прехвърля в донорска яйцеклетка, която след това се опложда. В резултат на процедурата детето наследява ДНК от двамата си родители, в това число и от донорската яйцеклетка. И както всяко ново иновативно откритие, така и това си има своите горещи привърженици и противници.

Въпросната техника към настоящия момент също продължава да предизвиква спорове и дори е забранена в САЩ. Един от най-отявлените защитници на технологията е Джон Жанг – ембриолог, работещ върху нови техники, свързани с ин витро оплождането от близо 20 години насам, и пионер в развитието на репродуктивната медицина. Благодарение на него страни като Великобритания разрешиха официално процедурата и започнаха да я прилагат. Това, разбира се, предизвика множество ответни реакции, повечето от които с негативен отзвук. Не бяха малко хората, които надигнаха гласове по отношение на опасностите, произтичащи от този тип „операция върху яйцеклетка“, изказвайки своите опасения как подобна манипулация, попадайки в ръцете на недобронамерени експериментатори, би довела до прекрачването на всякакви морални граници отвъд хипократовия дълг за хуманност, съвест и състрадание.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

woman.bg
5085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини