С до 60% по-ниски сметки за парно с новата автоматична система на Топлофикация

  • 26 юни 2017 12:11

  • 1378
  • 0
С до 60% по-ниски сметки за парно с новата автоматична система на Топлофикация
© Булфото (архив)

Между с 10 и 60% са намалели сметките за парно в сградите, в които “Топлофикация - София” през изминалия отоплителен сезон инсталира нова автоматична система.

Услугата се нарича "Управление на енергията" и чрез нея потреблението се управлява от разстояние чрез специален софтуер. Тя е била използвана в три административни сгради, три детски градини и шест училища. Все още не може да се прилага в частни сгради, тъй всеки клиент има различни навици, докато в обществените има работно време и може лесно да се направи програма за потреблението. Освен че пести пари, новата услуга помага и столицата да е по-малко замърсена.

Филип Фиков, началник на отдел "Дялово разпределение и енергийни услуги" в "Топлофикация - София", поясни пред БНР: "Монтираме едно устройство в абонатните станции, това устройство изпраща сигналите директно до нашите офиси, където ние управляваме енергията, управляваме разходите на хората и в същото време не нарушаваме техния комфорт. Не е нужна първоначална инвестиция, а само нормално работеща абонатна станция".

Благодарение на новата система на "Топлофикация - София" за пестене на топлоенергия, сметките за парно и топла вода в 109-о Основно училище "Христо Смирненски" в кв. "Слатина" са намалели с 30 на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини