Колко струва Големият бариерен риф?

  • 26 юни 2017 11:07

  • 1659
  • 0
Колко струва Големият бариерен риф?
© pixabay.com

Големият бариерен риф струва 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. американски долара) и е от изключително голяма важност в подкрепа на икономическата дейност в Австралия, сочи нов доклад, цитиран от ВВС.

Deloitte Access Economics изчислява общата „икономическа, социална и култова стойност“ на рифа. Установено е, че той допринася с 6.4 млрд. австралийски долара за икономиката на Австралия и осигурява работа на 64 000 души.

Според доклада трябва да се направи повече за защитата на рифа, който пострада при последното масово избеляване на корали.

Изследването е поръчано от фондация „Големият бариерен риф“ - благотворителна организация, занимаваща се с опазването на мястото, включено в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

„Този доклад изпраща ясно послание, че Големият бариерен риф – като екосистема, двигател на икономиката и глобално съкровище, е твърде голям, за да се провали“, заяви директорът на фондацията Стив Сарджънт.

„Като най-голямата жива структура на земята и една от най-сложните и разнообразни природни екосистеми, Големият бариерен риф с основание е смятан за безценен и незаменим“, допълни той.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
1659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини