Ето каква е истината за спинърите

  • 26 юни 2017 11:01

  • 5278
  • 2
Ето каква е истината за спинърите
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Общо 75% от спинърите се оказаха опасни, посочват до момента данните от проверките за опасна концентрация на живак и олово в играчките. Проверките са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които започнаха миналата седмица.

От понеделник започват проверки и на слънчевите очила.

Мирослав Йотов, директор на Дирекция „Надзор на пазара“, уточни в интервю за „Преди всички“ по програма Хоризонт: "Всички тези продукти, които са опасни, ще бъдат забранени за продажба у нас след излизането на резултатите от пробите. Агенцията продължава с проверките през лятото. Завърши проверката на детските люлки и раменните пояси като помощно средство за плуване – ситуацията не е цветуща". 

Йотов допълни: "Над 75% от проверените спинъри само за три дни се оказаха, че са несъответстващи продукти, поради което се наложи да вземем и проби, които вече са изпратени в лаборатории и те се изпитват. Нашата цел е да предотвратим опасни продукти на пазара, които могат да причинят и фатален изход при игра с тях. Това, което ни накара да направим проверка, са спрените преди един месец на митницата над 50 хиляди бройки. Ние координирахме нашите действия с останалите страни ­ членки и в петък се появи първата информация на колегите от Люксембург за наистина опасни спинъри, които са публикувани в системата за бърз обмен на информация. Около 50% от раменните пояси са без съответните предупреждения и инструкции на български език. Следващата ни тема са слънчевите очила. Добре е потребителите да отидат в която и да е оптика, в която има такава апаратура, да си направят една бърза проверка, която е безплатна, за филтъра и за покритието".
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
5278 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1234

2018.03.12 | 18:54

2
При положение, че 90 % от храните на пазара са опасни защо ни занимавате с глупости не мога да разбера ? Тия спинери няма да си ги бутаме по дупките, че да са опасни.
Alex

2018.03.12 | 18:54

1
Салама тъпкан с химия, сиренето с палмово масло, хляба прилича на мекица, в плодовете и зеленчуците вече никой не знае какво има и откъде са но виж спинърите ги опра'ихме!

Добави коментар

Водещи новини