Световен ден за борба с наркоманиите

  • 26 юни 2017 09:22

  • 3192
  • 0
Световен ден за борба с наркоманиите
© Pixabay

Мотото тази година на Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на дрога е „Първо слушай!“. Целта е да се припомни на младите хора ужасните последици от употребата на наркотични вещества.

Българите на възраст 15 – 24 години са най-честите потребители на наркотици у нас, показват данни от доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и пристрастяването. Хората между 30 и 35 години, които умират заради употреба на дрога, са два пъти повече в сравнение с останалите в ЕС. За миналата година са регистрирани 17 нови случая на взета свръхдоза. В доклада е записано още, че постоянно расте броят на заразените с болести, заради венозната употреба на наркотици.

България не прави изключение от общата тенденция на нарастване на разпространението и употребата на наркотици. Възрастовата група 15-24 години е най-уязвима и стават лесно зависими. Факт е обаче, че у нас е относително много малка частта от населението над 40 години, която има опит в употребата на наркотици. През последните години няма увеличение на броя на зависимите, но остава той относително постоянен, каза в „Преди всички“ д-р Пламен Попов – директор на Националния център по наркомании: "За миналата година смъртните случаи са 17 заради взета свръхдоза, което е около 3.6 на 1 милион жители, и е значително под средното ниво за ЕС".

Момчетата и мъжете използват повече наркотици. Най-често употребявани са марихуаната и модифицираното екстази MDMA, което е доста силно и с повече странични ефекти, каза д-р Попов и предупреди за опасността, която носи и синтетичната дрога.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини