Отличиха най-едрите череши в Кюстендил (снимки)

  • 24 юни 2017 19:42

  • 19670
  • 0
Отличиха най-едрите череши в Кюстендил (снимки)
© Булфото

Народно читалище "Славчо Темкин"- с. Драговищица, община Кюстендил, спечели първа награда за най-красив черешов щанд на Празника на черешата, който се провежда днес и утре в Кюстендил. Отличени бяха и читалищата в селата Жабокрът и Раждавица.


Най-атрактивно вешало бяха подредили от читалище "Искра" - Нови чифлик и читалището в село Горановци.
С наградите за най-едра череша, от по 35 мм, бяха отличени читалищата "Спасовица" - с. Николичевци, "Светлина" - с. Раждавица, "Просвета" - с. Граница и "Съгласие"- с. Жабокрът. В надпреварата участваха над 30 щанда на читалища, занаятчии и производители.

Четири читалища бяха отличени и със специалната награда "Златен печат" от община Кюстендил, за дейността им през миналата година.

Черешата е плодът, който дава облик на нашето овощарство и ще продължава да го дава години напред. Климатичните условия на Кюстендил и областта са уникални, затова и кюстендилската череша е най-вкусна. Въпреки, че през тази година много от насажденията измръзнаха, заради необичайния студ, ние не се предаваме, каза директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов. Той представи и ключовите за региона сортове череши, от които можеха да опитат и гостите на изложението.

Организаторите на празника ще зарадват кюстендилци и гостите на града с концерт на група "Б.Т.Р.", от 19.30 часа днес, на площад "Велбъжд".

Празникът на черешата ще продължи и утре с изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца, кулинарна надпревара и фолклорен празник.

Последвайте канала на

Нора Виткова
19670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини