Дуел за сянката под дървото

  • 23 юни 2017 17:38

  • 7564
  • 9
Дуел за сянката под дървото
©

Преди години Бетина Жотева бе едно от най-разпознаваемите лица на реформиращата се в началото на 90-те национална телевизия. Според слуховете, яркото й присъствие е станало повод един мъж да обяви дуел на друг за сърцето й.

През 2017-а Бетина Жотева е член на СЕМ. И с едно, вероятно не съвсем премерено изказване, стана повод за дуел. Политически дуел. Или за сянката под дървото.

Историята накратко – от известно време отделни политици, Парламент, регулатори и гилдия говорят за казуса с хипотетичното спиране на Радио България. За незапознатите – това е редакция в БНР, която от около петилетка не излъчва (!!!) програма. В редакцията работят хора, подготвящи преводни материали за сайта на радиото и към днешна дата нямат ангажимент по подготовка на емисии.

С други думи – аз и всички, които четете този текст, плащаме заплатите в едно на практика несъществуващо радио. Не желая да ставам част от дискусията „За“ и „Против“ радиопрограмата, която не се излъчва от пет години, за наша сметка. Факт е обаче, че публичният натиск доведе до изразена от управниците воля „радиото“ да бъде запазено.

На дискусия в Парламента това е било потвърдено, когато Къдринка Къдринова (бивш журналист от „Народна младеж“, „СЕГА“, „Тема“ и настоящ отговорен редактор на сайта на СБЖ) излязла с въпрос към Бетина Жотева:

„Понеже един от народните представители тук спомена „посланици”, ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела, ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам – имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър госпожа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на „Радио България“. Бихте ли обяснили, откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга."

Къдринова има право да пита. Жотева, може би, няма право да реагира толкова остро, колкото е реагирала. Но тук има няколко важни момента, които трябва да отчетем:

1. Екатерина Захариева и други политици по-скоро постигнаха консенсус, че „радиото“ трябва да се запази. Направиха го публично. Оттам нататък поставянето на този журналистически въпрос на дискусията е маловажно.

2. За съжаление институциите и журналистите у нас са в позицията на куче и котка. Почти никъде публично не се говори за позитивите от медийната регулация, смисъла от съществуването на СЕМ и законодателството в ресора. В същото време журналистите от държавните медии (и не само) реагират като ужилени, когато са накърнени правата им. Но нека не се лъжем – понякога колеги превишават своите. Или казано с други думи – СЕМ (и редица други институции) винаги са лоши, а журналистите винаги са прави.

3. Мястото, на което се случва тази дискусия и начинът, по който е „претоплена“ седмица по-късно създават неприятен вкус. И съмнения за задкулисна игра. „Скандалната“ история се разгръща по сутрешните блокове, влиза и в политическото говорене в Парламента. И в цялата тази какафония фактите остават някак на заден план. Затова и колеги-журналисти в материалите си днес твърдят, че Къдринова работи в Радио България. Онова, което не излъчва програма.

Не оправдавам Бетина Жотева. Но я разбирам. Журналистите у нас не са обединени, когато трябва да защитят правата си пред работодателя. Журналистите не са обединени и в протестите си. И случаят с „Радио България“ показва това. Всеки ден малцината останали служители на редакцията се събират под сянката на две дървета в опит да запазят местата си. И тези протести почти не се отразяват от колегите им. Сравнението личи особено много при съпоставка с няколкото дни, в които Слави Трифонов стоя пред Парламента. Журналистите са сравнително обединени, когато има общ враг. А какъв по-добър от СЕМ.

Случаят с Бетина Жотева и Къдринка Къдринова е част от отровната симбиоза между журналисти и политици. Едните подхващат темата, другите отиграват топката в политически удобна позиция. И накрая първите имат допълнително съдържание за емисиите си. Ситуацията е такава от много време насам. И затова изнервянето на Жотева е обяснимо. Не мога да си обясня обаче защо левицата поиска оставката й.

Дори да приемем изказването на члена на СЕМ като заплаха, да си отговорим честно – как точно би могла да се превърне в реалност? Регулаторният орган няма правомощия да наблюдава и управлява съдържанието в сайтове. С други думи – няма как лошата Бетина Жотева да осъществи институционален или законов натиск спрямо Къдринка Къдринова.

Иначе социалистите са прави – атмосферата в СЕМ се поставя под въпрос. И няма как да е иначе, когато в подобна ситуация една партия иска оставката на член на регулатора. А избраният за президент с гласовете на същата политическа сила (който има и квота в СЕМ) защитава с позиция радио, което на практика не съществува от години.

Не знам осъществил ли се е дуелът за сърцето на Бетина Жотева в началото на 90-те. Но тази ситуация вече е зад гърба й. Надявам се да не пострада от заблуден куршум и в дуела за нея, който се организира в момента. Защото това не е дуел за сърцето й, а за сянката под дървото. Или просто поредният политически дуел...

*Според колеги, самата Kъдринка Къдринова и до ден днешен се представя за журналист в БНР. По този повод, а и заради публикациите в различни сайтове, от Националното радио излязоха с официално съобщение, което гласи: "Във връзка с погрешно разпространената от някои медии информация Българското национално радио уточнява, че Къдринка Къдринова няма трудовоправни отношения с БНР. Госпожа Къдринова е работила като редактор в редакция "Новини" на програма "Хоризонт" от 5 октомври 2015 г. до 4 април 2016 г. Трудовото й правоотношение е прекратено в рамките на изпитателния срок."

Автор: Антон Андонов

Последвайте канала на

7564 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2017.07.18 | 08:09

9
БЕТИНА НЯМА ПРАВО ДА ЗАПЛАШВА, ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ТРЯБВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА. ЦИГАНСКИТЕ ОПРАВДАНИЯ НЯМА ДА И ПОМОГНАТ

2017.07.18 | 08:09

8
ДА ПОДАВА ОСТАВКА И СТИГА ПЛАТЕНИ ГЛУПОСТИ

2017.07.18 | 08:09

7
Стига платени оправдания, СЕМ НЯМА МЯСТО ЗА РЕКЕТЬОРИ. ДА ПОДАВА ОСТАВКА, АКО Е КАДЪРНА ЩЕ СИ НАМЕРИ РАБОТА! ЗА СЕМ НЕ СТАВА.

2017.07.18 | 08:09

6
Браво на Къдринова, достойна българка! Чест и почитания че разобличи рекеьорското и некадърното.

2017.07.18 | 08:09

5
бабетина е злобна като Хитлер и почти толкова красива
UFO

2017.06.23 | 21:33

4
Истината е..някъде там

2017.06.23 | 21:12

3
Kydrinkowa e krasiwa kato protiwogaz
Тролололо

2017.06.23 | 21:12

1
Айдеее, комунистическите тролове взеха да се обаждат!

2017.06.23 | 21:12

2
айде платения циганин се обади

Добави коментар

Водещи новини