Обвиниха нападателя на джамията в Лондон

  • 23 юни 2017 17:15

  • 5211
  • 3
Обвиниха нападателя на джамията в Лондон
© gettyimages

Британските власти обвиниха 47-годишния Дарън Осбърн за убийство, свързано с тероризъм и опит за убийство заради опита му да прегази с микробус мюсюлмани пред две джамии в Северен Лондон, предадоха световните агенции.

Лондонската полиция свързва смъртта на 51-годишен мъж с нападението пред джамията. Според полицията Макрам Али, който вече е бил лекуван по други причини, е починал в резултат на множество травми, след като микробусът прегази вярващите, излизащи от джамиите след молитвите за рамазана, предаде БТА, цитирайки АП. Според полицията случилото се е терористично нападение срещу мюсюлманите. Осбърн е бил арестуван на няколко пъти, включително за подготовка или подтикване към тероризъм. Семейството му заявява, че той отдавна е имал проблеми. Осбърн, жител на уелския град Кардиф, ще се яви пред съда по-късно днес, съобщава Ройтерс. Атаката беше извършена в момент, когато обстановката във Великобритания е изключително напрегната. През последните три месеца в Лондон бяха извършени три екстремистки нападения, при които загинаха 35 души. Отговорността за тях пое "Ислямска държава", припомня Франс прес.

В началото на 21 век джамията във Финсбъри парк беше средище на лондонските ислямисти, които слушаха там пламенните проповеди на Абу Хамза, който през 2015 г. беше осъден на доживотен затвор в САЩ именно за тероризъм. Оттогава управата на джамията беше сменена. "Нашата общност е в шок", заяви в понеделник нейния ръководител Мохамед Козбар, призовавайки вярващите към бдителност.

В Лондон бяха разположени допълнителни полицейски сили, които да вдъхнат спокойствие на общностите. След атентатите, свързани с "Ислямска държава", във Великобритания нарасна броят на инцидентите и проявите на агресия срещу мюсюлмани. В Лондон те са се увеличили пет пъти, обяви в началото на месеца кметът Садик Хан. Средно на ден стават около 20 инцидента, насочени срещу мюсюлмани

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5211 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.06.30 | 08:15

3
Но не са в шок от мюсюлмански терор в християнска държава.....

2017.06.30 | 08:15

2
Аха, разположили са полицейски сили да пазят муслиманите от християни....хи хи хи.
що така

2017.06.26 | 14:03

1
нали е демокрация там ,а веднага присъда и затвор.У нас няма осъден нито един за грабежа наречен преход.

Добави коментар

Водещи новини