Пожарът в небостъргача Гренфел в Лондон е започнал от фризер

  • 23 юни 2017 15:31

  • 11568
  • 1
Пожарът в небостъргача Гренфел в Лондон е започнал от фризер
© GettyImages/Gulliver

Пожарът в лондонския жилищен блок Гренфел, в който миналата седмица загинаха 79 души, е започнал от фризер и не е бил предизвикан умишлено, предадоха световните агенции, като се позоваха на британската полиция.

Полицейският детектив Фиона Маккормак каза, че става въпрос за хладилник с фризер модел Hotpoint FF175BP, предаде Ройтерс. Тя поясни, че производителят на уреда извършва допълнителни тестове върху продукта. Моделът не е бил предмет на процедура по изтегляне от пазара заради някакъв дефект, допълни полицейската служителка.

Полицията съобщи още, че както изолацията, така и плочите, използвани като облицовка на блока, които са били събрани след пожара и за били подложени на проверки за безопасност, не са издържали тези тестове. Полицейската представителка каза, че при тестовете се е оказало, че и изолацията и плочите са възпламеняеми, като изолационният материал е бил по-възпламеняем от плочите, предаде ДПА.

Предстои полицията да установи дали използването на двата материала при строителството на сградата е незаконно.
Маккормак каза, че полицията е конфискувала документация в хода на разследването на пожара.

Полицията обмисля дали във връзка с трагичния инцидент да бъдат повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, допълват агенциите.
Същевременно компанията Уърлпул (Whirpool) съобщи днес, че сътрудничи на британските власти в разследването на смъртоносния пожар, предизвикан от един от нейните модели фризери, предаде Ройтерс.

Компанията призова потребителите, които имат фризери от гореспоменатия модел, да се свържат с нея. Същият призив е отправен и към потребителите на сходен модел фризери - Hotpoint FF175BG.

В изявление на фирмата се казва, че "думите не са достатъчни, за да изрази тя своята мъка от тази ужасна трагедия".
Даунинг стрийт пък нареди незабавен преглед на модела фризери, за който полицията каза, че е предизвикал пожара в Гренфел, предаде Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Нора Виткова
11568 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.27 | 08:12

1
ева ти и фризера, фризер, друг път.

Добави коментар

Водещи новини