Румен Порожанов: Пчелите са приоритет за подпомагане в настоящия програмен период

  • 23 юни 2017 14:44

  • 1506
  • 0
Румен Порожанов: Пчелите са приоритет за подпомагане в настоящия програмен период
© GettyImages/Gulliver

Една от причините за промяната на наредба 10 от 14 април 2015 г., с която са определени условията за регистрация на пчелините и редът и начинът за идентификация на пчелните семейства, е с цел уеднаквяване на условията и по-добра проследимост на пчелните семейства.

Финансовата подкрепа за биологичното пчеларство, осигурена с мярка 11 за биологично земеделие от ПРСР 2014 - 2020 г., е с годишен размер за едно пчелно семейство от 25 евро. Това обясни по време на парламентарния контрол днес министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

Пчелните семейства са в списъка на приоритетните животни за подпомагане по всички мерки на ПРСР в настоящия програмен период, припомни още министърът.

Според народните представители от БСП Георги Стоилов и Светла Бъчварова - Пиралкова, промени в нормативната уредба затруднявали изпълнението на изискванията по нея и са довели до невъзможност на бенефициентите за биологично пчеларство да подадат навреме заявленията си за подпомагане. Те попитаха министър Порожанов каква политика ще води МЗХГ за подпомагане на биологичното пчеларство в България.

По данни към 20 юли т. г. кандидатите за подпомагане на биологично пчеларство по мярка 11 "Биологичното земеделие" са заявили за подпомагане 164 хил. пчелни семейства, което е с 13 на сто повече спрямо декларираните 145 хил. пчелни семейства през кампанията на 2016 г., посочи министър Порожанов. Така че не бих се съгласил с твърдението ви, че стопаните не са успели да заявят нуждите си за подпомагане за текущата година в рамките на кампанията по подаване на заявленията, посочи той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини