Кучешки грип върлува в София

  • 23 юни 2017 13:21

  • 18336
  • 0
Кучешки грип върлува в София
© Pixabay

Масова инфекция от грип поразява домашните кучета в София. Симптомите са температура, спазми, повръщане. Ваксината не помага. Такава епидемия имаше отново преди четири години. Това заяви за Novini.bg ветеринарен лекар.

В по-леките случаи животното само се справя със заразата, но при усложненията кучетата, които са заразени спират да се хранят и ако не се вземат спешни мерки, може да се стигне до развиване на пневмония и летален изход.

„В случая на нашия лабрадор се наложи да му се поставят три инжекции и антибиотик в продължение на дни, след което премина на хапчета. Лекарят ни обясни, че само в един от столичните квартали са регистрирани 100 случая за седмица“, разказа потърпевша стопанка.

Важно е стопаните да знаят, че заразяването с вируса може да стане не само при контакт с друго заразено куче, но и при разходка в кварталната градинка.

Първите данни за това заболяване са от провеждане на надбягвания с хрътки през януари 2004 г. във Флорида, САЩ. Там се намира и първото признато огнище в света за това вирусно заболяване. Инфлуенца вирусът е наблюдаван и при животни в приюти, хуманни общества, спасителни групи, магазини за домашни любимци, в развъдници и ветеринарни клиники.

В България заболяването не е рядкост. Все по-често с изследвания се установява CIV (Canine Infuenca Virus) в случаи, при които клиничните признаци (кашлица) ни подвеждат към диагноза Kennel Cough (т.нар. кучешка кашлица).

Какво представлява Инфлуенца вирусът?

Това е силно заразна респираторна инфекция при кучета, причинена от вируса CIV. В последните години се установява тясна връзка между този вирус и вирусите, които причиняват конски и птичи грип. Има основание да се смята, че конският и птичият грипен вирус мутират и именно те са предшествениците на кучешката инфлуенца - Canine Influenca Virus - CIV.

Има два клинични синдрома при заразените кучета:

• При кучета с леката форма на CIV се наблюдава мека и влажна кашлица, която продължава от 10 до 30 дни. Някои животни имат суха кашлица, подобна на тази, причинена от комплекса Bordetella bronchiseptica / Parainfluenza (аденовирус). Поради тази причина инфекцията, причинена от кучешкия грипен вирус често е погрешно диагностицирана като Kennel cough (т.нар. кучешка кашлица).

Кучета с лека форма на грип често имат носни изтечения, които обикновено са предизвикани от вторична бактериална инфекция.

• Кучетата с тежка форма на CIV развиват треска с висока температура (40- 41ºC) и клинични признаци на пневмония - коремно и затруднено дишане. Пневмонията също може да се усложни от вторична бактериална инфекция.

Има ли смъртност?

Тъй като това е малко позната болест в България, почти всички кучета, независимо от порода и възраст са податливи към този вирус и нямат имунитет за него. На практика всички животни, които са били в контакт с инфекцията, се заразят и почти 80% показват клинични признаци на заболяването. За щастие по-често се среща леката форма на инфекцията. Фатални случаи на пневмония в резултат на заразяване с Инфлуенца са регистрирани, но за щастие процентът на смъртност е нисък за сега (5 - 8%).

Заразяване

Собствениците на кучета трябва да са наясно, че всяка ситуация, при която има събиране на повече животни заедно, увеличава риска от разпространението на различни болести. Ако кучето Ви е участвало в изложби, спортни и други дейности, било е в контакт с други животни, трябва да наблюдавате неговото здравословно състояние и да бъдете осведомени дали някои от участвалите кучета в тази дейност е имало проблем с респираторни заболявания. Когато Ви се наложи да оставите Вашето куче в хотел, клиника или развъдник, информирайте се дали там имат план за изолиране на кучета, които развиват дихателни заболявания, а също така дали уведомяват собствениците, че техните кучета са били в контакт със заразата. Кучешкият грипен вирус може да се разпространи чрез директен контакт с респираторни секрети от заразени кучета и чрез контакт със заразени неодушевени предмети. Затова собствениците на кучета, чиито любимци имат кашлица или други признаци на респираторно заболяване, не трябва да участват в дейности или да водят своите кучета на места, където други такива могат да бъдат изложени на вируса.

Опасност от предаване на грипен вирус

Няма данни за предаване на кучешки грипен вирус от кучета на хора. Въпреки това, поради опасения за болестите, които се предават, като цяло може да бъде разумно малки деца, възрастни хора, бременни жени и имунокомпрометирани лица да избягват контакт с болни животни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини