Екатерина Захариева: ЕС излиза по-силен от всяка криза

  • 23 юни 2017 11:38

  • 3073
  • 7
Екатерина Захариева: ЕС излиза по-силен от всяка криза
©

Убедена съм, че след многото кризи - финансова, икономическа, бежанска, Брекзит, ЕС излиза по-обединен и силен. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която взе участва в международната конференция "България и ЕС - 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди. 10 години академично сътрудничество на високо равнище". Форумът е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Захариева посочи, че т.нар. Бяла книга с петте сценария за Европа всъщност е началният старт на разговорите и анализа къде искаме да бъдем. „Това решение не може да се вземе само в Брюксел или от правителствата на отделните държави, това трябва да се случи след голям обществен дебат“ коментира тя. „Трябва да търсим диалог и не само да обвиняваме Брюксел за лошите политики, а добрите да ги приписваме на местните власти. Трябва да обсъждаме всички предстоящи предизвикателства. Никой не ни задължава да изберем конкретен вариант. Трябва да се водят широки обществени дискусии във всяка една страна“, подчерта вицепремиерът, предаде репортер на Novini.bg.

Захариева каза, че българското правителство и МВнР имат няколко идеи за инициативи в България, с които да се отвори този дебат и да се чуят не само държавни служители и министри, а и цялото гражданско общество.

Външният министър отбеляза, че макар че доверието през 2015 г., след кризата, е по-ниско от 2007 г., българите все още продължават да са една от най-подкрепящите нации за ЕС, а в държави като Испания и Гърция доверието към европейските институции е много ниско.

„Трябва да обясняваме по-добре на европейските граждани какво означава ЕС и как работят европейските институции“, коментира Ектерина Захариева и допълни, че повечето от хората са родени с ЕС и са забравили какво е било преди.

„Трябва да покажем, че ЕС е съюз на справедливост“, заяви министърът на външните работи. „Все още 80 процента от европейските граждани вярват и подкрепят четирите основни свободи на ЕС, 70 на сто - единната европейска валута, 66 на сто смятат, че ЕС им дава мир, сигурност и просперитет“, добави Захариева. Според нея европейските граждани очакват съюзът да продължи да бъде съюз на демокрация, свободи, човешки права, но в същото време политиките да са свързани с техния икономически просперитет и перспектива и тяхната сигурност.

Според нея българското председателство ни дава възможност да имаме не само мнение, а да предложим решения по отношение на сценариите, на различните политики, как ще се променят европейските институции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3073 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
hayabusa

2017.06.24 | 10:41

7
само у бг-то ни влиза по голяма от криза боко вата тарапана :Д
hayabusa

2017.06.24 | 10:41

5
защо не мога да напиша :) криза :)
hayabusa

2017.06.24 | 10:41

6
написах го ама като напиша + бойко и не излиза :)
hayabusa

2017.06.24 | 10:41

4
майка ти е била доста добра милфка...и ти си такава :Д

2017.06.24 | 10:40

3
ЕС МУ ВЛИЗА НАДЪЛБОКО И СЛЕД КРИЗА ПО РАЗШИРЕНО МУ Е ДУПЕТО ,ЗНАЧИ ВСЕ ПО ЛЕСНО ЩЕ МУ ВЛИЗА...

2017.06.24 | 10:40

2
Дрън дрън глупостите на тая кокошка Захариева !!!!

2017.06.24 | 10:40

1
Готвачка-познавачка на външните отношения, вече дава мъдри заключения. В стила на "Ще изпълним петилетката за 2 години!" или "Във всеки дом - говедо!"

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини