Съседите на Катар излязоха със списък с искания за прекратяване на кризата

  • 23 юни 2017 08:29

  • 7098
  • 0
Съседите на Катар излязоха със списък с искания за прекратяване на кризата
© Gettyimages

Саудитска Арабия и останалите арабски страни, които прекратиха отношенията си с Катар, излязоха със списък с искания за прекратяване на кризата, настоявайки съседът им от Залива да закрие телевизия "Ал Джазира", да прекъсне дипломатическите си отношения с Иран и да затвори турската военна база на своя територия, предаде Асошиейтед прес.

В списък от 13 точки страните също така искат Катар да прекрати всякакви връзки с движението "Мюсюлмански братя" и с други групировки като Хизбула, Ал Кайда и "Ислямска държава".

По-рано този месец Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха връзките си с Катар заради обвинения, че подкрепя тероризма.

Сега тези страни дават на Катар десет дни да изпълни всички искания, които включват и изплащане на неуточнена сума като обезщетение. Според списъка Катар трябва да отказва да натурализира граждани на четирите страни и да изгони такива, които вече се намират на негова територия, като това се определя като мярка, имаща за цел да попречи на катарската намеса във вътрешните им работи. Те настояват също Катар да предаде всички лица, които се издирват от тези четири страни за тероризъм; да спре да финансира екстремистки организации, обявени за терористични от САЩ; и да предостави подробна информация за опозиционните фигури, спонсорирани от него, както изглежда в Саудитска Арабия и другите страни. Засега няма реакция на катарските власти по отношение на списъка. Няма и от САЩ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини