Екатерина Захариева: Посещението на Зоран Заев у нас беше историческо (видео)

  • 23 юни 2017 08:08

  • 3185
  • 1
Екатерина Захариева: Посещението на Зоран Заев у нас беше историческо (видео)
©

Посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас беше историческо. За два дни, в които беше тук, той имаше срещи с президент, премиер, министри. Това каза вицепремиерът министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в ефира на БТВ.

Посланието беше много ясно – България ще помага, когато й се потърси помощ. Беше дадено послание, че Македония иска да въври по пътя на европейската интеграция. Какво доведе 26 години до капсулиране на Македония и задълбаване в непатриотичните неща? Посланието на двамата премиери е да празнуваме заедно историята си. Това е европейският начин“, добави тя.

За Захариева е необясним негативизмът на някои хора по темата. „Никой не отрича, че имаме обща история с Македония. Договорът за добросъседство е символичен. Това, което направиха двамата премиери е още по-символично. Ангажиментът заедно да празнуваме други исторически дати, които свързват двете държави. България призна първа януари месец 1992 година Македония. Не искаме нищо по-различно от това, което имаме в договори с други държави“, подчерта вицепремиерът.

„Никой не отрича тяхната идентичност. Това е послание към техните граждани. Малко повече самочувствие. За съжаление, няма да им е лесно“, коментира Захариева.

За произходът на българската азбука и твърдението на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, че тя идва от македонските земи, Захариева заяви, че това са абсурдни неща. „Неслучайно премиерът отказа да приеме Карпов. Имаме ли интерес още 26 години да продължаваме по същия начин? В Русия пишат на кирилица. Как да се изключва приносът на България? Не мисля, че и Зоран Заев го изключи. Ясно е кой е създал глаголицата и от къде е тръгнала кирилицата. Имаме самочувствие и не мислим, че някой може да оспори приноса на България по отношение на кирилицата“, подчерта тя.

Във връзка с отправената покана от страна на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на към руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да посети България на 3 март, Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на посочи, че Радев има право да го кани. „Не знам дали има официален отговор. Ако Путин дойде, ще го посрещнем. Това са си разговори между президенти. Аз не съм била на този разговор“, допълни тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3185 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стам

2017.06.28 | 00:20

1
Сегашното управвление на Македония много прилича когато в България управляваха комунисти и турци и ако се срине,както стана у нас ? Трябва да се мисли за това.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини