Багери заличиха най-старото археологическо селище в Пловдив

  • 22 юни 2017 12:45

  • 9350
  • 5
Багери заличиха най-старото археологическо селище в Пловдив
© Булфото (архив)

Работници разрушават останки от праисторическо селище в Пловдив. Скандалът засяга опазването на културното наследство на града под тепетата, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

При изкопни работи за новострояща се сграда на "Брезовско шосе" багери са изринали Плоската могила, от която преди 8000 години започва историята на града, твърди Росица Миткова от Пловдивския археологически музей във Фейсбук.

Миткова е подала сигнали до община "Север" на областния град, както и до още много институции, в това число и Министерство на културата. Въпреки това, строежът не е бил спрян. Самата тя не е допусната да види какво е изкопано. Разрешителното за строеж не изисква съгласуване за археология.

В строителното намерение не се е споменавала близостта до Плоската могила, уточни още специалистката по праистория. По думите на Миткова, обектът е доказателство за истинската възраст на града.

През 2015 г. на 100 метра от днешния строеж е направено археологическо проучване, при което са открити множество артефакти.

От кметството на район "Северен" твърдят, че не са получавали сигнали за строежа. "Нито знаем има ли реална археологична стойност този обект, въпреки всичко съм наредил да го спрат. Доколкото разбрах от доклада, който вчера направиха моите колеги, става дума за частен имот, където ще се строи офис сграда на "Брезовско шосе" в промишлената зона", заяви кметът Ральо Ралев пред БНТ2.

Миткова определя унищожаването на неолитните и халколитни пластове като "престъпление срещу човечеството", защото вероятни находки в могилата имат значение за праисторията на цяла Югоизточна Европа. Проверка по случая на инспектората на Министерство на културата трябва да приключи днес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9350 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Песен за простака ТОДОР КОЛЕВ

2017.07.21 | 14:02

5
По страшен от спина по страшен от рака..сега засега се оказа простака уууу...мамо Простака е кремък корав и могъщ,простака е демон без вик вездесъщ. И хиляди пъти се питаш убит къде ли се мъти тоз дяволски вид!

2017.07.21 | 14:01

4
ТИПИЧНО ЗА БОКОЛАНДИЯ
Пловдив спи 2

2017.06.26 | 19:42

3
Обект от такова значение отдавна трябваше да е разкопан, изследван и т.н. продължавайте да спите и да крадете пари, а обектите да се съсипват. След дъжд качулка не се слага.
Пловдив спи

2017.06.26 | 19:34

2
Като е бил от такова значение обекта тия археолози кой чакат, докога ще спят? С какво бяха обозначили обекта, за да се знае, че там има обект? Загубена държава, загубени закони, загубени хора.

2017.06.24 | 16:08

1
курва бойко веднага в затвора

Добави коментар

Водещи новини