Нанков: По закон процедурата по безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа" е невъзможна

  • 22 юни 2017 12:29

  • 4237
  • 2
Нанков: По закон процедурата по безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа" е невъзможна
© Булфото (архив)

По сега действащите текстове в закона, процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа" е невъзможно. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е, след среща с представители на БСП за начините за приключване на процедурата по предоставяне на паметника на „Бузлуджа“.

„Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно“, припомни Нанков.

„През 2011 г. има решение на Министерски съвет по казуса с "Бузлуджа. От тогава минаха 6 години, в които 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решение. С ръководството на БСП са обсъждали други варианти, като отдаване на паметника под наем и закупуването му чрез тържна процедура. Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години“, посочи Нанков.

Според него има воля за прехвърляне на паметника на партията, но в момента законът ограничава откъм възможностите. „Неформално научих, че кметът на Казанлък също изявява желание да стопанисва паметника“, каза той. По думите му хипотезите за възмездно придобиване чрез тържна процедура не изключва участници.

Той съобщи още, че данъчната оценка към момента е около 110 000 лв. за закупуване. „Защо три ръководства на БСП проспаха тези 6 години и не финализираха процедурата?“, попита той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4237 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веселин Василев

2017.06.23 | 05:46

2
Лъжеш , Нинова - лъжеш!!!!

2017.06.23 | 05:45

1
ПИШЕ МУ КОРУПЦИЯ НА ЧЕЛОТО

Добави коментар

Водещи новини