Жеги връхлитат България! Вижте как трябва да предпазите сърцето си (снимка+видео)

  • 22 юни 2017 10:31

  • 50881
  • 0
Жеги връхлитат България! Вижте как трябва да предпазите сърцето си (снимка+видео)
© Pixabay

Гореща вълна предстои у нас, съобщават синоптиците. Очаква се в идните дни на много места в България температурите да са над 35 градуса. Затова novini.bg потърси за коментар полк. доц. д-р Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология ВМА. Той даде важни съвети за това как всички, които страдат от сърдечно-съдови заболявания да се справят с горещините.

В последните години статистиката показва, че водеща причина за смъртност и заболеваемост са сърдечно-съдовите заболявания. Като водещото е артериалната хипертония като основен рисков фактор. Особено внимание затова се изисква по отношение на нейния контрол, тъй като са двупосочни реакциите на артериалното налягане, особено в летния сезон.

Полк. доц. д-р Ивайло Даскалов коментира и защо все повече млади хора страдат от хипертония. По думите му, този въпрос е колкото ясен, толкова и труден. Артериалната хипертония се дели на две групи – при едната няма ясна причина и в нейната основа стоят генетични дефекти, а другата е така нар. вторична артериална хипертония, при която повишеното артериално налягане е симптом на друга болест и ако причината се установи, тя може да изчезне. Пример за такива са хипертониите от бъбречна криза. При тях не е належащо да се приемат медикаменти.

Високите температури не се отразяват позитивно на пациентите със сърдечно-съдови заболявания и затова хората с този вид заболеваемост, трябват да спазват определен режим – хигионно-диетичен и терапевтичен.
Има две групи пациенти, които са особено чувствителни към високите температури. Едната група са тези с високо кръвно налягане. Втората група са хората с хронична сърдечна недостатъчност.

Снимка: полк. доц. д-р Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология ВМА



Полк. доц. д-р Даскалов даде и важни препоръки как да живеем, за да сме здрави: трябва да се спазва един разумен начин на живот, без нищо прекалено, както в едната, така и в другата посока; необходимо е да се спазва един нормален режим на труд и почивка, без никакви ексцесии; необходимо е пациентът винаги да има апарат за артериално налягане. Относно това какво количество концентриран и неконцентриран алкохол може да пием: „Алкохолът е разрешен в минимални граници от науката „Кардиология“, но в България толкова малко количество не се продава“, обясни той. Началникът на Клиниката по кардиология ВМА заяви още, че е важно да се консумират повече плодове и зеленчуци, да се сведат до минимум захарите и солта, да се консумират риби и да се разшири максимално движението.


 

Цялото интервю може да чуете ТУК:

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
50881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини