Менда Стоянова: Закон заплати не плаща

  • 22 юни 2017 08:36

  • 7076
  • 4
Менда Стоянова: Закон заплати не плаща
© БНТ

Ясно е за всичко, че ръст на пенсиите трябва да има. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Пенсионната система се формира от два източника – от осигурителните вноски и от държавния бюджет чрез данъците. Когато говорим за увеличаване на пенсиите, трябва да говорим за възможностите на осигурителната система. Трябва да увеличаваме пенсиите, но така, че да не се стига до дефицит в осигурителната система, отбеляза Стоянова. За тази година очакваме 200 млн. лв. повече от осигурителни приходи. 100-120 млн. лв. от тях веднага ще отидат за покриване на минималната пенсия, уточни тя.

Занапред увеличението на пенсиите трябва да го поставим в зависимост от увеличаването на осигурителните приходи. Част от това увеличение може да дойде чрез борбата с измамите с инвалидните пенсии. Трябва да имаме нова нормативна база и по-строг контрол върху комисиите, които издават свидетелства за инвалидност. Трябва да продължим и с една организационна промяна, така че НОИ да има ангажимент и по отношение на инвалидните пенсии, посочи шефката на бюджетната комисия.

Тя съобщи, че към края на април има 780 млн. лв. ръст на приходите в държавния бюджет спрямо ръста на приходите за същия период през миналата година.

Около 20% увеличение на учителските заплати се предвижда от следващата учебна година. Точният процент ще стане ясен след отчитане на изпълнението на бюджета за първите девет месеца, заяви Стоянова. По думите й обаче това не е единственият фактор за подобряване на състоянието на образованието. Мерките трябва да бъдат комплексни, посочи тя.

По думите й споровете между работодателите и синдикатите са конструктивни. Нормално е работодателите да искат по-добра среда за бизнес, а синдикатите – по-високи заплати. Ако искаме да имаме едно по-сериозно увеличение на доходите, вече открито трябва да говорим за преструктуриране на икономиката – да се развиват секторите с по-висока добавена стойност. Ако не успеем да насочим бизнеса към производителни сектори, можем само да си говорим за увеличение на заплати и за законови промени. Но закон заплати не плаща, подчерта Стоянова.

Според нея е съвсем реално средната заплата да надхвърли обещаните от ГЕРБ по време на предизборната кампания 1500-1600 лв., ако постигнем преструктуриране на икономиката. Държавата трябва да създава условията и да подтиква там, където е възможно, например чрез увеличението на минималната работна заплата и на осигурителните прагове, каза още Менда Стоянова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7076 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.07.17 | 20:04

4
ДЪРТ РЕЗИЛ

2017.07.17 | 20:04

3
Закон заплати не плаща ????? но пък ви пълни джобовете

2017.07.17 | 20:04

2
Спрете пенсиите и заплатите и си натъпчете джобовете! Но не ми обяснявай, как партия ГРОБ мисли за благоденствието на ЕНОРИАРШИТЕ си!
Хора, БДЕТЕ !!!

2017.07.17 | 20:04

1
Дали знае какви ги плещи?! По-добра среда за бизнес не значи ниски заплати, защото работната ръка просто емигрира. Най-напред - най-качествената... Квалифицирана гъзолизка...

Добави коментар

Водещи новини